10 najgorih pitanja na koja Tramp večeras neće smeti da odgovori: "Pljuvao" je Merkelovu, a danas treba da je pogleda u oči (FOTO)

Nemačka kancelarka Angela Merkel prvi put će se danas popodne susresti sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, a ovaj sastanak, važan za Evropu i svet, izazvao je ogromnu pažnju političara i medija

  • 0

Nakon što je odložena poseta nemačke kancelarke Angele Merkel SAD zbog zimske oluje koja je pogodila Istočnu obalu, danas će se u toku dana sastati sa američkim predsednikom Donaldom Trampom. To će biti poseta koja će delovati kao sukob geopolitičkih stubova i ličnosti. Naročito kada se uzme u obzir da je Tramp ranije loše govorio o Merkelovoj, da bi kasnije "promenio ploču".

Merkel roštiljala sa Bušom, doručkovala sa Obamom: Danas je čeka susret sa Trampom, koji je oštro kritikovao nju i EU (FOTO) (VIDEO)

Tramp stoji na čelu novog trenda u redovima zapadne politike - populistički izazov za status kvo usidren u etničkom nacionalizmu. Merkelova sa druge strane je čuvar liberalnog poretka, čiji je de fakto autor SAD. Iako je političar desnog centra, ona se tako postavila tako da brani međunardone institucije, kao i politiku integracije i tolerancije, a koji su pod napadom Trampa i njegovih desničarskih kolega iz Evrope.

Činjenica da će se Merkel i Tramp susresti u atmosferi napetih odnosa, ali i da je on treći po redu američki predsednik, posle Džordža Buša i Baraka Obame, sa kojim ona sarađuje, ukazuje na njenu jasnu poziciju iskusnog sagovornika u, kako je planirano, tročasovnom sastanku u "četiri oka", plus prevodilac.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

TRAMP O MERKELOVOJ TOKOM KAMPANJE

Tramp je tokom kampanje za predsedničke izbore "potkačio" i nemačku kancelarku, ali je ubrzo promenio priču i govorio pohvalno o njoj.

Više puta kritikovao da je "uništila Nemačku", jer je dozvolila priliv izbeglica iz Sirije. Onda je usledila izjava da je veoma ceni.

Trampu je u septembru prošle godine postavljeno pitanje da imenuje svetskog lidera kom se divi, a on je izabrao nemačku kancelarku. Američki predsednik je rekao da smatra da je Merkel "stvarno veliki svetski lider".

Međutim, ponovio da je "veoma razočaran njenim imigracionim odlukama", da bi potom pohvalio njenu hrabrost u vezi sa izbegličkom krizom.

PITANJA KOJA TREBA DA SE POSTAVE TRAMPU

Novinari "Vašington posta" su povodom današnje konferencije za štampu Trampa i Merkelove smislili 10 pitanja koje bi oni i njihove kolege trebalo da postave američkom predsedniku, a vezane su za njegove ranije izjave.

Pitanja:

1. Da li stojite i dalje pri ranijim komentarima da je NATO zastareo? Ako je tako, da li bi ste razmilili o povlačenju desetine hiljada američkih trupa koje su stacionirane u Nemačkoj?

2. Kancelarka Merkel ima svoje sumnje u vezi sa pitanjem multikulturalnosti. Ali, ona i dalje pozdravlja izbeglice. Da li postoji opasnostod konfuzije povodom ova dva pitanja?

3. Vaš viši trgovinski savetnik, Piter Navaro, smatra da je nemački trgovinski suficit pretnja Americi. Da li se slažete?

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

4. S obzirom na to šta ste rekli u prošlosti, koga vi više vidite kao više pouzdanog partnera: Merkelovu ili ruskog predsednika Vladimira Putina?

5. Kada kancelarka Merkel i njene kolege izraze brigu zbog ruskog mešanja u Evropi, da li delite njihovu zabrinutost?

6. Da li verujete da je projekat evropske integracije vredi braniti? Da li razumete zašto je njen uspeh bio važan svakoj prethodnoj američkoj administraciji od Drugog svetskog rata?

7. Da li mislite da je kancelarka Merkel "globalista", i šta to znači za vas?

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

8. Kancelarka Merkel je takođe zabrinuta zbog "lažnih vesti", ali za razliku od vas, ona ne etiketira mejnstrim medije. Ona vidi da pretnja dolazi od društveno-medijskih botova, trolova i lažno informativnih sajtova. Da li se slažete da je drugi pravi problem?

9. Ishod parlamentarnih izbora ove nedelje u Holandiji vidi se kao validacija statusa kvo i odbijanje holandskog desničarskog lidera Gerta Vildersa koga ste podržavali. Kancelarka Merkel je čestitala holandskom premijeru Marku Ruteu, da li ste vi?

10. Američki muški nacionalni fudbalski tim ima koristi od priliva igrača rođenih u Nemačkoj, kao i od igrača iz drugih imigrantskih zajednica. Kako će izgledati prvi američki fudbalski tim?

Merkel i Tramp danas započinju novo poglavlje u transatlanskim odnosima i oni će, kako se oficijalno navodi, razgovarati o bilateralnim i međunarodnim temama.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA