Evo koje stvari treba već sad da počnete da pijete da biste sprečili jaku alergiju

- Predstoji nam lepo vreme bez kiše koja polen može da spere i spasi alergične, tako da će biti veća polenska koncentracija, pogotovo breze - kaže Mirjana Mitrović - Josipović iz Agencije za zaštitu životne sredine

  • 5

Proleće nam je stiglo a sa njim i polenske alergije. Oni koji imaju problem, kako za Telegraf.rs upozoravaju stručnjaci, prvo će se naći na udaru polena breze koji je najjači alergen među drvećem, a koji je već počeo. S obzirom na to da nam predstoji lepo vreme bez kiše, oni savetuju osobama koje imaju problem da se odmah jave lekaru i počnu sa terapijom kako bi sebi olakšali život.

Hvata vas polenska kijavica? Napravite napitak koji će vam pomoći! (RECEPT)

OVO treba da radite da ne biste imali ALERGIJU NA AMBROZIJU!

Mirjana Mitrović - Josipović, rukovodilac grupe za monitoring i stanje alergenog polena u Agenciji za zaštitu životne sredine kaže za Telegraf.rs

- Pojavila se breza, koja zasad nije u prekograničnim vrednostima. U periodu emitovanja polena drveća, ona je jedan od najjačih alregena i osobe koje su alergične bi upravo sada trebalo da se obrate svojim lekarima -alergolozima, i da se pripreme za nastupajuće lepo vreme kada će ona biti u povećanim koncentracijama. Pored breze prisutan je i polen leska, zatim tuje, čempresa, jasena, javora kao i topole koja je trenutno u prekograničnim vrednostima. Međutim, njeno polenovo zrno nema veliki alergeni portencijal. Ali, pošto imamo sedam-osam prisutnih polena drveća, dolazi do unakrsnih reakcija tako da osobe koje su alergične u ovom periodu sigurno imaju problema - objašnjava Mitrović - Josipović i dodaje da polen breze stvara najburnije reakcije ali da nisu nisu zanemarljivi ni drugi prisutni poleni.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Prema njenim rečima prošle nedelje izmereno je ukupuno oko 1.500 polenovih zrna za čitavu nedelju.

- Bitne su granične vrednosti za jedan dan a to je 30 polenovih zrna po kubnom metru vazduha. Dakle, svaka vrednost iznad 30 može da izazove alergijske probleme. Predstoji nam lepo vreme bez kiše koja polen može da spere i spasi alergične, tako da će biti veća polenska koncentracija, pogotovo breze - kaže Mitrović - Josipović.

S tim u vezi, ona kaže da je sada pravi momenat da se osobe koje zbog polena imaju hemijsku reakciju u organizmu, obrate lekaru da im prepiše terapiju.

- Na taj način može da se poboljša način života i umanje simptomi curenja nosa, svraba očiju, svraba grla, spazma bronhija... - kaže ona i ističe da niko ne treba sam da se leči.

Specijalista pneumoftiziolog Tatjana Radosavljević kaže da su oni koji znaju da su alergični sa terapijom trebalo da krenu još pre tri-četiri nedelje sa terapijom, ali da još nije kasno.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

- Ako osoba zna na koji polen je alergična, sa antihistaminicima poput presinga, ili lokalnim kostikoroidima, treba krenuti ranije pre cvetanja, ali nije kasno i sad se posavetovati sa lekarom i uzeti ove lekove. Što se prirodnih lekova tiče, proisto je nemoguće sa njima sprečiti alergijsku reakciju, a postoji i dodatan rizik od njih jer ne znamo na koje smo biljke alerični - navodi Radosavljević.

Ona ističe da se može desiti da ove godine imamo povećanu alergijsku reakciju, jer smo imali jaku sezonu respiratornih infekcija:

- Ove sezone smo imali vrlo virulentne respiratorne viruse tako da jedna takva godina može da dovede do jačeg alergijskog odgovora.

Inače, osobe koje pate od alergije usled počena uglavnom imaju i smanjenu otpornost na prehlade, grip, sinusne infekcije i druge respiratorne infekcije, zbog čega je jako bitno da jačaju svoj imunitet.

U ishranu treba da uključe namirnice bogate vitaminima B5, B6, C i E, beta karoten, selenom, cinkom... Treba jesti beli i crni luk, ljutu papriku, ren, a pre početka polena svakog dana i po kašiku meda.

Takođe, tim stručnjaka sa Medicinskog fakulteta u Tenesiju veruje da jogurt pomaže svakoj petoj osobi koja pati od alergije na polen.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Simptomi:

- crvenilo i suzenje očiju

- začepljenje i svrab u nosi

- kijanje

- kašalj

- otežano disanje

- astma

- promene na koži

- promene u probavi

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Saveti:

- tokom dana prozore držite zatvorene

- ne izlazite napolje po vetrovitom vremenu

- ne izlazite iz kucće u toku prepodneva, tada je najviše polena u vazduhu

- često se umivajte

- češće perite kosu

- veš perite češće ali ga ne suštite napolju, osim uveče

- istresajte posteljinu

- skloniti se iz okruženja u kome raste uzročnik alergije

- 10-15 dana pre povećanja koncentracije alergena u vazduhu počnite sa terapijom

Daljinac baner

(Lj. R. / lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA