Neverovatno je da i dalje svi ćutimo: Ustanak profesora srpskog jezika kad su videli kakav test su dobili osmaci na takmičenju (FOTO)

- Kolege, da li biste prihvatili da lepo uzmemo ovogodišnji test iz gramatike za osmi razred i rešimo ga? Koliko bodova bismo osvojili, šta mislite - pita profesor u zatvorenoj grupi na Fejsbuku

  • 8

Mere kojima osnovci podležu na takmičenjima sve su rigoroznije, a testovi sve teži. Kada bismo pitanja sa takmičenja iz srpskog dali profesorima, pitanje je koliko bi oni bodova skupili. Sa ovim se slaže i profesor srpskog jezika Violeta Stevanović, koja je iskreno progovorila o svemu što deca preživljavaju na testiranjima.

Rešavali ste mnoge zadatke, ali ako rešite ovaj, pravi ste genije (FOTO)

Srpski učitelji bolji od nastavnika, zato su nam mlađa deca bolja od starije: To više neće moći, na snagu stupa novo pravilo!

Ona je na Fejsbuk grupi "Profesori srpskog jezika" progovorila o onome što većina misli, ali ćuti.

- Kolege, da li biste prihvatili da lepo uzmemo ovogodišnji test iz gramatike za osmi razred i rešimo ga? Koliko bodova bismo osvojili, šta mislite? To su deca, pobogu, izlažemo ih stresu, tresu se, nerviraju, plaču! Pa meni je nepojmljivo da i dalje svi ćutimo. Razmislimo malo, čemu to - napisala je i dodala:

-  Šta se traži od učenika? Neznanje? Pazi, molim te, zapetu nije stavio, nema bodova, sram ga bilo, zaslužio je. Da li je to znanje? Zadatak često ima više zahteva. Na primer, traže se četiri glasovne promene. Dete uspešno nađe tri, i? Nula. Pa kako se to zove, molim vas? Probudimo se konačno. Bojkot ovakvog takmičenja - zaključila je.

Foto: Printskrin/FB: Profesori srpskog jezika

Foto: Printskrin/FB: Profesori srpskog jezika

Na njen status odgovorilo je dosta profesora i zaključak je da se ništa neće popraviti i da će se o bojkotu takmičenja govoriti sve do sledećeg nadmetanja.

- Kada se približi takmičenje, počinju ozbiljne pripreme, kao da je nastavnicima neko naredio/usadio u mozak da je to njihova dužnost, pa nisu dobri predavači ako ne pošalju učenike - napisao je jedan od profesora.

- Moram da napomenem da već dve godine pišemo i šaljemo protestno pismo Društvu koje ne reaguje, uprkos tome što je pismo iz 2015. potpisalo preko 450 nastavnika srpskog jezika - odgovorio je drugi profesor.

Mnogi od njih pitaju se i dokle će nestručna lica sastavljati testove za đake? Pod "nestručnim" misle na činjenicu da oni koji sastavljaju testove nemaju direktan kontakt sa gradivom koje se po planu i programu obrađuje u određenom razredu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Stalno se pričaju priče kako deca sve manje znaju, kako sve gore rade te testove. Ali ja igrom slučaja imam zbirku testova iz 1990. I znate li šta je istina? Testovi su desetostruko bili lakši! I gradivo je bilo lakše, a bogami i zahtevi. Iskreno, razmišljam da je odnesem do Društva da uporede sa sadašnjim testovima. Za ondašnje takmičare, današnji su geniji - tvrdi još jedan profesor srpskog jezika.

Još jedan od zanimljivih zaključaka ove rasprave je da učenik sedmog razreda koji na Okružnom takmičenju osvoji 18 poena može odmah da krene na fakultet. Ne treba mu osmi razred, ni srednja škola. Toliko su testovi teški.

U sučeljavanju mišljenja učestvovali su, ipak, samo profesori. Nije se javio niko od onih  koji te testove i sastavljaju.

Daljinac baner

(J. S)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    21. mart 2017 | 12:31

    Bravo profesorice!!! I gradivo i knjige i celo školstvo je inostrana direktiva. Ruše se sve vrednosti, čak se i deca sama ubijaju. Naš narod trpi psihički linč.

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    21. mart 2017 | 12:23

    Borba će biti sve teža i teža jer stranački čopor se uvlači u sve strukture društva.......

  • nikica

    21. mart 2017 | 14:12

    sustina je da iz skole izadju sto glupaviji, jer tako bolje sluze "sistemu"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA