≫ 

Vreme je da uložimo mnogo više u razvoj IT sektora i domaćih programera: Vučić u Novom Sadu

Premijer Vučić obišao je danas kompaniju "Schneider Electric DMS" u Novom Sadu, gde je izjavio da će ove godine biti upisano 700 studenata više na tehničkim fakultetima

  • 0

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je kompaniju "Schneider Electric DMS" u Novom Sadu, gde je obišao prostorije i razgovarao sa rukovodstvom. Premijera su dočekali direktor kompanije Dragan Popović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ministri u vladi Ana Brnabić i Mladen Šarčević.

Vučić: Poštujem Bošnjake koliko i Srbe, zajedno možemo mnogo

Ko ima ovakav narod, nema čega da se plaši, ni ja se ne plašim: Vučić poručio okupljenim građanima u Titelu

Vučić je, prilikom posete kompaniji Šnajder Elektrik DMS u Novom Sadu, rekao da je najvažnije stalno povezivanje i pronalaženje zajedničkog interesa između obrazovanja i privrede.

- Prepoznali smo da je vreme da uložimo mnogo više u razvoj IT sektora i domaćih programera - rekao je Vučić i istakao da postoji jaka veza između IT kompanije i fakulteta, koju će država da pomaže i podstiče.

Printskrin: Tanjug Printskrin: Tanjug

Vučić je rekao i da u Šnajder Elektriku rade mladi ljudi, čiji je prosek godina 27, a da su plate drastično veće od proseka Srbije.

- Kad nauče i ispeku svoj zanat i u praksi, moraće Šnajder Elektrik da uđe u tržišnu utakmicu, jer znaju da ima plaćenijih poslova - rekao je Vučić

Printskrin: Tanjug Printskrin: Tanjug

On je istakao da će država, osim u Naučno tehnološki park, ulagati novac i u start ap komapnje, kako bi pomogla IT sektoru, te dodao da će se raditi na tome da se poveća izvoz softvera iz Srbije.

I Medvedev me pitao za naš Nordeus

Ilustrujući koliko je važno da imamo znatno više IT stručnjaka, premijer Aleksandar Vučić je u Novom Sadu novinarima ispričao kako se ruski premijer Medvedev raspitivao o našoj kompaniji Nordeus.

Prilikom boravka u Rusiji, premijer je, kaže, imao susret s predstavnicima najvećih IT kompanija koje rade u Rusiji.

- Napisali su mi neki govor da ne ispadnem najgluplji u društvu, jer ja o tome ništa ne znam i onda je jedan momak, koji je tamo bio neki voditelj, koordinator na tom skupu, doviknuo - evo ga premijer iz zemlje Nordeusa - ispričao je Vučić.

Printskrin: Tanjug Printskrin: Tanjug

Bio je prijatno iznenađen, jer, kako kaže, "ta mala kompanija, tih divnih momaka, oni su u tom svetu najpoznatiji".

Rekli su mi, dodao je, da oni rade neke igrice i da su u tome užasno poznati u svetu, a mene je tada Medvedev pitao: "Ko su ti momci".

- Kako da vam kažem, to je za nas od ogromnog značaja - rekao je premijer.

Inače, kako je najavio prilikom posete kompaniji "Šnajder elektrik", država će ove godine upisati 700 brucoša više na tehničke fakultete, a za školovanje za IT sektor.

Printskrin: Tanjug Printskrin: Tanjug

Nama takvi ljudi nedostaju, ni drugi nemaju IT stručnjaka koliko im treba, svuda je deficit i "niko nema koliko bi želeo", rekao je premijer i dodao da će se u taj sektor ubuduće još više ulagati.

Šnajder Elektrik DMS Novi Sad je softverska IT kompanija, po vlasničkoj strukturi “joint-venturre” kompanija čiji su vlasnici Šnajder Elektrik francuska multinacionalna kompanija i DMS Grupa, srpska kompanija čiji su vlasnici profesori sa novosadskog Fakulteta tehničkih nauka.

Kompanija je razvila svoj originalni proizvod ADMS softver koji predstavlja integrisano softversko rešenje za upravljanje električnim mrežama velikih gradova u prisustvu obnovljivih izvora energije.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA