1

Ove skrivene znake u hotelima retko ko primeti, ali oni ukazuju da se tu dešava neviđeni horor!

"Da sam tokom pet godina zatočeništva imala prilike da pročitam ovaj propis, znala bih da sam žrtva a ne kurva"

Zlostavljanje maltretiranje podvođenje, hotel
Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER, Pixabay

Prvi put kada je Aneke Lukas čula za propis napravljen kako bi spasao žrtve trgovine ljudima iz hotela, nije mogla da se otrgne utisku da je u pitanju farsa.

Pre četiri godine svet je bio šokiran: Devojku (16) silovali 90 puta tokom vikenda! (VIDEO)

Da sam tokom pet godina zatočeništva imala prilike da pročitam ovaj propis, znala bih da sam žrtva a ne kurva. Bila sam dete žrtva trgovine ljudima i želela sam da pobegnem, ali nije bilo nikog da mi pomogne – kaže ona.

Pionirski projekat u Njujorku ima za cilj da u hotele postavi obaveštenja kako žrtva trgovine ljudima može da izgleda, kako je prepoznati, kao i broj telefona na koji može da se prijavi sumnja da se u hotelu dešava ovaj zločin.

Lukas (53) se zato aktivno uključila u promovisanje ovog propisa, kako bi ga što više država usvojilo. Ubrzo je prikupila 54.000 potpisa i započela je sa saradnicom Ejmi Paulin rad na dorađivanju teksta propisa.

Paulin je inače dugi niz godina advokat za žrtve nasilja i trgovine ljudima i seća se kako je u jednom salonu razgovarala sa frizerom koji je primetio modrice na temenu svoje klijentkinje.

– Ubro smo počeli da treniramo frizere po hotelima da prepoznaju ovakve ali i slične znakove nasilja, koji u većini slučajeva ukazuju da je u pitanju žrtva trgovine ljudima. Pored toga u nov propis uvela bi se obuka i drugih članova osoblja hotela, kao i znakovi po hotelu koji bi ohrabrivali kako žrtve tako i goste hotela da prijave bilo šta sumnjivo – kaže ona.

Foto: Profimedia/ Alamy

Foto: Profimedia/ Alamy

Po ovom propisu, znakovi na koje bi svako trebao da obraća pažnju su: zastrašivanje osobe od strane pratioca, izraženi strah na licu osobe, primetna razlika u godinama između dve osobe, tetovaže koje upućuju na to da je osoba nečija svojina, mladi ljudi koji dolaze u hotel u više navrata sa različitim odraslim osobama.

Međutim, kako bi cela ova ideja zaživela potrebno je da hoteli i moteli po Njujorku i ostalim gradovima prostanu da sarađuju. Prema poslednjim informacijama nbcnews.com, ugostiteljski objekti postaju sve otvoreniji prema ovoj ideji, a treninzi za njihove zaposlene već su osmišljeni i to na 15 svetskih jezika.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Hoteli, Maloletnička prostitucija, Podvođenje, Propis, Prostitucija, Seksualno zlostavljanje, Trgovina ljudima, Znakovi, žrtve silovanja
Popularni komentari
  • R
    R e t a r d i

    Za makroe i trgovce ljudima samo metak u celo.

foto dana

video dana