Važna poruka Desanke Maksimović mladima: Zapitajte se nad ovim jakim rečima velike pesnikinje (VIDEO)

Da se sećaju ko je sve izginuo za domovinu i da imaju na umu da je mi ne možemo harčiti kako je nama volja, nego otprilike prema idejama onih koji su za nju umirali

  • 5

Najčešći motiv u poeziji naše najpoznatije pesnikinje Desanke Maksimović je bila ljubav i njena reč, odnos prema svetu i ljudima.

"Jer sreća je lepa samo dok se čeka, dok od sebe samo nagoveštaj da"

Mnoge njene pesme predstavljaju poziv ljudima da budu dobri, plemeniti, ponositi, postojani, da poštuju ljude drugačijih uverenja i načela, mišljenja, boja i vera, i da budu strogi prema svojim manama kao i prema tuđim.

Od svih vrednosti u životu ona je kroz svoje pesme posebno isticala slobodu, odanost, hrabrost, dobrotu i nekoristoljublje.

U jednom od video zapisa je poručila sledeće:

- Prvo bih molila one koji su se tek rodili i tek počeli da rastu da se trude da budu zdravi. Prva poruka je da se sačuva zdravlje, druga poruka je da se stekne što više znanja.

- Da se ima radoznalosti za sav život oko sebe i opipljivi, vidljivi i psihički. Svako dete treba da sazna šta je bilo pre nas, pa prema tome da se upravlja u budućnosti.

- Poručila bih im da vole ceo cvet, sve ljude, ali ponajviše da vole svoju domovinu.

- Da se sećaju ko je za nju umro, ko je sve izginuo za tu domovinu i da imaju na umu da je mi ne možemo harčiti kako je nama volja,  nego otprilike prema idejama onih koji su za nju umirali.

- Da čitaju puno, svaka knjiga donosi novu oblast znanja. Sve čega se dotaknemo i najobičnija šetnja može doneti nova znanja.

- Mlade ljude opominjem, a ja sam se starala da tako radim, ne znam jesam li uspela, drugi će o tome kazati - govorila je naša pesnikinja.

Pogledajte video:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA