≫ 

Dan posle terorističkog napada u Londonu: Otkriven identitet krvnika, ISIS preuzeo odgovornost za pokolj (FOTO) (VIDEO)

Na Telegrafovom blogu pratite iz minuta u minut sva dešavanja povodom terorističkog napada u Londonu

  • 9

U napadu u blizini britanskog parlamenta i na Vestminsterskom mostu u centru Londona, ubijeno je 4 osoba, a 29 je ranjeno. Napad se dogodio juče nešto pre 15 sati po lokalnom vremenu, a među ubijenima je i jedan policajac.

Teroristički napad u Londonu: Autom oborio ljude, izbo policajca ispred parlamenta, poginulo petoro (FOTO) (VIDEO)

Policija nije navela ime napadača, međutim šef službe za borbu protiv terorizma Mark Rouli kazao je da policija zna ko je on, kao i da je napad izveo podstaknut "međunarodnim i sa islamom povezanim terorizmom".

Nakon napada u medijima i na društvenim mrežama je objavljeno ime muškarca za kojeg se veruje da je izveo napad u Londonu. Navodno se radi o propovedniku iz Heknija koji je bio poznat po širenju mržnje, a njegovo puno ime je Abu Izadin Trevor Bruks. Ipak, producent televizijske kuće ABC izjavio je da je već razgovarao s Izadinovim advokatom, koji mu je navodno potvrdio da je "Izadin još u zatvoru pa zato nije mogao biti napadač".

16:40 - Policija je potvrdila da se napadač iz Londona zove Kalid Masud. On ima 52 godine i poznat je od ranije policiji. Osuđivan je za nekoliko krivičnih incedenata i poznat je po ekstremnim stavovovima.

15:57 - Bivši američki predsednik Barak Obama oglasio se na Tviteru povodom napada u Londonu.

15:51 - Treća žrtva napada u prestonici Engleske je Kurt Kokran, američki turista. njegova supruga povređena je tokom napada.

15:37 - U Londonu se život polako vraća u normalu - ulice oko britanskog parlamenta su ponovo otvorene, mostovi prohodni, saobraćaj se normalno odvija.

15:25 - Britanska policija danas je blokirala pristup ulicama u Šordiču, u istočnom delu Londona, zbog sumnjivog paketa. Rojters prenosi da je portparol policije saopštio da je paket istražen i da se saobraćaj ponovo odvija normalno. "Svi (policajci) su povučeni", kazao je on.

14:26 - "Londonsko oko" stalo tokom horora: Preplašena deca gledala krvave ljude ispod, a u parlamentu pevala potresne pesme (FOTO) (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

13:55 -  Ambasador Rumunije u Britaniji Dan Mihalake rekao je da je žena koju je džip udario, usled čega je pala u reku Temzu u kritičnom stanju, nakon hirurške operacije kojom joj je otklonjen ugrušak krvi u mozgu. On je danas izjavio za državnu novinsku agenciju da je žena imala ozbiljnih problema sa plućima, prenosi AP.

13:24 - Britanski plan za započne i formalan proces izlaska iz EU, planiran za 29. mart, neće biti odložen nakon napada u Londonu, izjavio je danas portparol premijerke Tereze Mej.

13:20 - Islamska država preuzela je odgovornost za teroristički napad u Londonu, prenela je njihova agencija Amak.

- Počinilac napada izvedenog juče ispred britanskog parlamenta je vojnik Islamske države i on je operaciju izveo odgovarajući na pozive na napade na državljane koalicije (koja se bori protiv ID) - stoji u vesti koju je objavio Amak.

12:50 - Kraljica Elizabeta II saopštila je da su njene misli, molitve i najdublje saučešće svim onima koje je pogodio teroristički napad u Londonu.

11:43 - Troje Francuza, Nemac, Poljak, Irac, dvoje Rumuna, četvoro Južnokoreanca, Kinez, Italijan, dvoje Grka, i jedan Amerikanac, povređeni su tokom napada u Londonu.

11:40 - Britanska premijerka Tereza Mej obraća se u parlamentu. Mej je izjavila danas da će policija objaviti ime napadača, kada se, kakoje rekla, za to steknu uslovi. Ona je govoreći pred poslanicima britanskog Donjeg doma parlamenta, dan nakon napada, kazala da je napadač rođen u Britaniji i da je odranije poznat obaveštajnim službama, ali da su ga one smatrale "perifernom figurom".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

11:27 - Britanska policija uhapsila je danas još jednu osobu zbog sumnje da je povezana sa napadom u Londonu.

11:20 - Londonska policija saopštila je danas da istražuju dojave o dimu koji kulja iz nebodera "Gerkin", ali da to ne tretira kao incident za bezbednosne snage.

11:10 - Forenzičari su i dalje na licu mesta, deo oko Vestminsterskog mosta je i dalje zatvoren.

11:00 - Rumunski ministar spoljnih poslova Jonut Valču izjavio je danas da je žena, koja je prilikom napada u Londonu, pala sa Vestminsterskog mosta u Temzu, rumunska državljanka. On je kazao da je žena u britansku prestonicu došla kao turista, kako bi sa dečkom proslavila njegov rođendan, ali da nije jasno da li je sama skočila u reku ili ju je neko gurnuo, prenosi AP.

10:42 - Betonske barijere postavljaju se ispred zgrade parlamenta u Vestminsteru.

10:32 - Skotland jard daje izjavu povodom terorističkog napada u Londonu. a pre obraćanja održan je minut ćutanja za preminule žrtve.

10:30 - Gradonačelnik Londona Sadik Kan pozvao je javnost na bdenje za žrtve koje će se održati danas u 18 časova na Trafaglar skveru.

10:25 - Sedmoro ljudi nalazi se u kritičnom stanju, od 29 koliko je povređeno.

10:05 - Jezivi snimak pakla u Londonu: U ovom momentu je krvnik autom naleteo na ljude, nesrećna žena pada sa mosta u Temzu (VIDEO)

10:03 - Sindikat londonske policije objavio je danas tvit u kom se stanovnici britanske prestonice pozivaju da pozdrave policajce i nasmeše im se. "Ako danas u Londonu vidite naše pripadnike, molim vas pozdravite ih i nasmešite im se", navodi se u tvitu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

09:59 - Britanski ministar odbrane izjavio je danas da britanska policija ispituje da li je napadač u Londonu bio sam ili je imao nečiju podršku.

- Policija ispituje njegove prijatelje, odakle je došao. Policija istražuje i da li su i druge osobe umešane u napad - rekao je Felon za BBC radio, a prenosi Rojters.

09:40 - Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je saučešće premijerki Velike Britanije Terezi Mej zbog jučerašnjeg terorističkog napada i naglasio da je neophodno ujediniti snage kako bi se efikasnije borili protiv terorizma, saopštio je Kremlj.

- Snage terora su postale podmukle i cinične. Očigledno je da zarad borbe protiv terorizma moramo da ujedinimo snage svih članova međunarodne zajednice - rekao je on.

Putin je takođe izjavio da se saoseća sa porodicama poginulih i poželeo brz oporavak svima koji su povređeni u napadu.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

09:26 - Ajiša krenula u školu da pokupi dvoje dece, a onda ju je monstrum hladnokrvno zgazio: Žrtva napada u Londonu - majka i učiteljica (FOTO)

09:01 - Napad ispred britanskog parlamenta u Londonu ukazao je na važnost zaštite granice i pojačavanje bezbednosnih mera, izjavila je danas francuski predsednički kandidat i lider Nacionalnog fronta Marin le Pen. Le Pen je, za tv stanicu BFM i radio RMC, rekla da zemlje moraju da sarađuju po pitanju razmene obaveštajnih podataka i da se podrži ideja da se zatvore džamije povezane sa ekstremizmom.

08:43 -  Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osudio je napad u Londonu. U više sinoć objavljenih tvitova, Erdogan je naveo da Turska "deli bol Ujedinjenog Kraljevstva".

- Solidarišemo se sa Britanijom, našim prijateljem i saveznikom, protiv terorizma - najveće pretnje svetskom miru i bezbednosti - poručio je Erdogan.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

08:21 - Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izrazio je saučešeće sa svima koji su pogođeni napadom Londonu. On kaže da će Evropljani uvek dokazivati da ljubav i tolerancija pobeđuju mržnju i strah.

08:10 - Britanci su na društvenim mrežama pokrenuli lavinu objava kojima žele da pokažu teroristima da ih se ne boje i da neće pobediti u borbi protiv terorizma. Koristeći haštag #WeAreNotAfraid (Ne bojimo se) izrazili su svoju podršku porodicama stradalih kao i borbi protiv terorizma. Pročitajte više o ovoj vesti OVDE.

07:51 - Horor terorističkog napada u Londonu: Ubijeno 4, a povređeno 29 osoba (FOTO)

07:47 - Racija britanske policije u jednoj kući u Birmingemu u vezi sa jučerašnjim napadom u Londonu. Zatvorili su i nekoliko puteva u okolini. Više pročitajte OVDE.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

07:05 - Pošast sa kojom se svet sve teže bori: Hronologija terorističkih napada u Evropi

Pogledajte video:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    23. mart 2017 | 11:17

    Nije mi ih zao uopste ,licemeran narod pokvaren i veliki nasilnici ,i opet ce da im se desi ovo ,bagra

  • kole

    23. mart 2017 | 13:43

    bas je cudno da je MI 6 tako dobro organizvao napad da nema ni jednog britanca medju povredjenima. Pokusavajuci da navuku bes ostalih drzava na ove... Kakva dobra razija kao u novom Bondu.... zao mi je samo tih turista koji su se nasli u tom trenutku na tom mestu... ali mora im se priznati da je rezija vrhunska ista onakva ako za pocetak prvog i drugog svetskog rata... majstori su nema sta

  • аћим

    23. mart 2017 | 13:55

    Што су сејали сада жању. Па зар то нису они који се боре за слободу и независност. Тако су тврдили за шиптаре. А шта је сада ово. То су њихови грађани за шта се они боре за правду и слободу....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA