Ukoliko vaš osmak želi da upiše određenu srednju školu, u velikom ste problemu ako nije BESPREKORAN đak!

Đaci koji ne ostvare odličan uspeh ne mogu ni da priđu najvećem broju gimnazija, a isto važi i za najatraktivnije stručne škole

  • 3

Vrlo dobri đaci i ove godine biće u velikom problemu da upišu željenu srednju školu, jer su one najbolje rezervisane samo za odlikaše.

Prosvetari najavili novi štrajk: U školama 31. marta neće biti nastave

Đaci koji ne ostvare odličan uspeh ne mogu ni da priđu najvećem broju gimnazija, a isto važi i za najatraktivnije stručne škole. Zato je jurnjava za peticama, umesto za znanjem, postalo pravilo školovanja.

Završavanje osnovne škole stresno je samo po sebi. Ipak, veću glavobolju zadaje upis u srednju, a to naročito važi za učenike koji su poslednje četiri godine završavali sa vrlo dobrim uspehom.

I to ne samo zato što je za njih nemoguća misija upisati najveći broj gimnazija, a naročito beogradskih, već i zato što iole tržišno atraktivne stručne škole popunjavaju samo đaci sa peticama, kao jedinim ocenama u đačkoj knjižici.

Miodrag Sakić, profesor iz Foruma beogradskih gimnazija, da od 18 gradskih gimnazija vrlo dobri učenici ne mogu da se upišu u najmanje 12.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Najniži broj poena za upis u te gimnazije bio je 88. Oni koji završe osnovnu školu sa vrlo dobrim uspehom često na prva tri mesta željenih škola stave gimnazije, neretko i najjače, ali to ni na Marsu ne bi uspeli. I roditelji su toga svesni - kaže Sakić.

Postoji i gomila stručnih škola koje po rejtingu imaju rang gimnazija, pa su tako nedostupne gotovo za sve osim za odlikaše. Sakić navodi da su takve Prva ekonomska škola, Medicinska, Pravno - birotehnička ...

- Za vrlo dobre đake ima mesta u Elektrotehničkoj školi "Nikola Tesla", ali i tu ima smerova koji su dostupni samo najboljim učenicima. Atraktivne profile, poput računarstva, medicinskih uređaja ili avio smera u Drapšinu, đaci sa vrlo dobrim uspehom ne mogu da upišu. Sve to nije nelogično, jer logično je da bolji đaci imaju bolje šanse - dodaje on.

I Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola slaže se da su vrlo dobri učenici u velikom problemu kada dođe na red upis u srednje škole. On navodi da su najbolje stručne škole još atraktivnije za vukovce od gimnazija i da u njih ne može kročiti maltene niko osim đaka sa odličnim uspehom.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

- Smerove poput informacionih tehnologija, farmaceutskih, administrativnih i medicinskih tehničara ne popunjavaju vrlo dobri. Na primer, za upis na smer farmaceutski tehničar u nekim školama bilo je potrebno i više od 100 poena (vukovci, maksimalan broj bodova na maturskom ispitu i osvojene nagrade na republičkim takmičenjima, prim.aut). Sa druge strane, gimnazije u manjim sredinama je teško popuniti - navodi za "Blic" Antić.

On kaže da se vrlo dobrim đacima ne pruža veliki opseg zanimanja i da su im na raspolaganju škole neki smerovi u mašinskim školama, pogonski tehničar u elektrotehničkoj školi, železnička škola i slično.

- Prvu, Drugu i Treću ekonomsku upisuju samo najbolji. Isti je slučaj i sa smerovima u medicinskim školama, čiji su đaci izuzetno traženi u Nemačkoj i Austriji, bez obzira da li je reč o medicinskim tehničarima, babicama ili farmaceutima - kaže on.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • victoria

    27. mart 2017 | 08:48

    Uspeh u osnovnoj skoli nije pokazaterlj necijeg talenta i sposobnosti. Moj sin je bio los djak u srednjoj a zavrsio je fakultet u roku. Uspeh u osnovnoj i prijemni iz matematike i srpskog blokiraju mnoge telente, narocito u oblasti umetnosti. Pravi obrazovni sistem uocava nadarenost deteta i to neguje, a ne filtrira njegove sposobnosti kroz znanje matermatike.

  • vex

    27. mart 2017 | 08:17

    Zadnjom recenicom opisao sunovrat skolstva-skolujmo najbolje da bi ih poslali u Austriju,Nemacku i kojekude.

  • Lik

    27. mart 2017 | 08:41

    Stanite na put sistemu obrazovanja koji je napravio dos. Nema veze za mozgom to šta su radili. Ne čekajte jer ćete postati isto što i oni. Menjajte Srbiju ne pravite kompromise. Od kad su uradili šta su uradili nema nikakvog kriterijuma po školama i to je najveći problem. Nema ocene ima pare ode u privatnu gimnaziju, sad se otvaraju već, pa će onda na privatni fakultet i kraj. A privatni fakulteti kod nas jure za parama a ne za znanjem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA