≫ 

Zaoštrava se situacija u Južnoj Koreji: Tužioci traže hapšenje bivše predsednice

Park je prva demokratski izabrana predsednica koja je opozvana sa svoje pozicije

  • 0

Južnokorejski tužioci saopštili su danas da će tražiti nalog za hapšenje bivše predsednice te zemlje Park Geun-hje kojim se predviđa njeno zadržavanje u zatvorskoj ćeliji na do 20 dana dok je pod istragom zbog optužbi da je uzimala mito od velikih kompanija.

Smenjena predsednica Južne Koreje: Zbog odluke izbili protesti, ima i mrtvih

Odluku da zatraži nalog za hapšenje Park, kancelarija tužilaštva obrazložila je navodeći da postoji razlog za sumnju da će bivša predsednica pokušati da uništi dokaze, prenosi Rojters.

Ona je osumnjičena da je u dosluhu sa svojom prijateljicom Čoi Sun Sil vršila pritisak na velike kompanije da uplaćuju donacije u dve fondacije, koje su osnovane kako bi podržale njene političke inicijative.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ukoliko sud odobri nalog za hapšenje, Park (65) će postati treći bivši predsednik u državi koji je zadržan u pritvoru dok je bio pod istragom.

Park je prva demokratski izabrana predsednica koja je opozvana sa svoje pozicije.

Nedavno je saslušana u tužilaštvu u okviru istrage o korupcionaškom skandalu u koji je umešana

Tužioci su ispitali Park kao osumnjičenu prvi put otkako je Ustavni sud 20. marta potvrdio decembarsku odluku parlamenta o njenom opozivu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Međutim, tužioci su odbili da prokomentarišu da li će Park biti pozvana na dodatno ispitivanje ili da li će zatražiti njeno hapšenje.

Park nije optužena, ali joj preti robija u trajanju od više od 10 godina ukoliko bude proglašena krivom za primanje mita od direktora velikih konglomerata, napominje britanska agencija.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA