≫ 

Za kredit za stan od 150.000 švajcaraca, moraju da vrate 400.000, ili ostaju na ulici!

- Ako uzmemo u obzir da je prosečna rata oko 50.000 dinara, to znači da građani Srbije mesečno bankama plate oko milijardu dinara na ime duga po kreditu - navodi "Efektiva"

  • 25

Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva" zatražilo je danas od Narodne banke Srbije da donese hitne mere kojima bi se sprečilo aktiviranje hipoteka kod kredita u švajcarskim francima.

PREOKRET SA KREDITIMA U ŠVAJCARCIMA: Da li je ovo najbolja ideja za spas građana?

- Tražimo hitno donošenje odluke o moratorijumu na dalju rasprodaju nekretnina u vlasništvu građana Srbije, korisnika kredita u francima, dok se konačno ne utvrdi istina o ovim kreditima i nađe trajno rešenje - navodi se u saopštenju.

Udruženje je navelo primer da je korisnik kredita koji je od banke uzeo zajam od 150.000 evra (u francima), a do sada je banci platio 135.000 evra i banka je pokrenula prodaju stana potražujući od ovog klijenta 400.000 evra.

- Na ovim brojkama se jasno vidi razmera otimačine koju banke sprovode nad građanima Srbije - navodi se u saopštenju.

Kako ističe "Efektiva", u Srbiji ima 20.000 korisnika kredita u švajcarskim francima.

- Ako uzmemo u obzir da je prosečna rata oko 50.000 dinara, to znači da građani Srbije mesečno bankama plate oko milijardu dinara (što je oko osam miliona evra) na ime duga po kreditu. Te rate su na početku bile duplo manje, što znači da banke neosnovano od građana Srbije svakog meseca uzmu oko četiri miliona evra ili oko 50 miliona evra godišnje - piše u saopštenju.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perke

    27. mart 2017 | 14:59

    Udruzenje Efektivo, Tito je umro pre 37 godina.. Nema vise socijalizma, drugari... Uzeli ste ozbiljne pare, ne 20-30 hiljada evra, kupili gajbe po Vracaru i Belvilu, ne u Pancevu i Obrenovcu, i sad kukate i smarate nas godinama.. Bilo lepo dok je kurs bio drugaciji.. Dosta vise...

  • Maki

    27. mart 2017 | 15:30

    Evo, suza suzu stize, za te pare se kupuju vile a NE stanovi, tako da....

  • Sava Savanovic prvi Srpski vampir

    27. mart 2017 | 15:01

    Zašto nisu uzeli kredite u eur? Imali su i tu ponudu ali su izabrali ovu drugu zbog povoljnijih uslova. Sada im krive banke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA