Crkvu Ratka Mladića pomažu Hrvati i muslimani!

- On je u pritvoru i još nije proglašen krivim. Neka sud odluči o tome - kaže predsednik srpske pravoslavne zajednice Kuber Pedija u Australiji Milomir Belošević na pitanje otkud u bogomolji Mladićev portret

  • 2

Crkvu posvećenu Svetom Iliji, koja se nalazi u mestu Kuber Pedi u Australiji, osim samih Srba koji žive u tom delu zemlje, novčano pomažu Nemci, Hrvati i muslimani. Međutim, posebno je zanimljivo to što crkvu, osim specifične ornamentike, "krasi" i prortret haškog optuženika, generala Ratka Mladića!

 

Kako je objasnio predsednik srpske pravoslavne zajednice Kuber Pedija Milomir Belošević održavanje košta mnogo novca i mnogo napora, ali zahvaljujući žiteljima tog mesta, nekako u tome uspevaju.

 

- Nemci, pa čak i Hrvati i muslimani, ma svako koga upitamo za pomoć, pomaže nam - kaže Belošević.

 

Na pitanje šta u crkvi traži portet haškog optuženika, Belošević kaže da ta zajednica čeka odluku suda.

 

- On je u pritvoru i još nije proglašen krivim. Neka sud odluči o tome - rekao je Belošević.

 

Kuber Pedi u zapadnoj Australiji prvenstveno je bio poznat po rudniku opala, sve dok nije otkrivena neuobičajena pravoslavna crkva, koja je od ove zajednice napravila pravu senzaciju. Crkvu, između ostalog, krase i prelepi vitraži, kroz koje se prelama spoljna svetlost, kao i statue svetaca isklesane u steni.

 

Ukoliko bi na posedu crkve takođe bio nađen opal, to bi pokrilo sve troškove obnove i restauracije, ali kako je objasnio blagajnik srpske zajednice u ovom mestu Stojan Garlić, do sada ništa nije pronađeno, pa se i dalje oslanjaju na pomoć volontera i turista. Crkva zasad nema svog paroha, a pre nekoliko godina preminuo je poslednji sveštenik koji je brinuo o njoj.

 

Dok ne bude pronađen dobrovoljac koji bi pristao da vodi ovu parohiju, vernici u Kuber Pediju sveštenike viđaju samo za veće slave, godišnjice i slične događaje, za koje ih blagosilja patrijarh.

 

(M. S. / Alo / Foto: Alo)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA