34

Ovo je Deklaracija o zajedničkom jeziku Srba, Hrvata, Bošnjaka i Crnogoraca: Pročitajte šta piše u njoj (FOTO)

U sastavljanju teksta Deklaracije koja će biti predstavljena 30. marta u Sarajevu učestvovalo je tridesetak eksperata različitih profila iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore

Više od 200 stručnjaka iz lingvistike i drugih društvenih nauka potpisalo je Deklaraciju o zajedničkom jeziku Srba, Hrvata, Bosanaca i Crnogoraca. Hrvatski portal "Jutarnji.hr" ekskluzivno je došao u posed Deklaracije i otkrio šta tačno piše u njoj.

Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci treba da imaju zajednički jezik: 200 stručnjaka potpisalo deklaraciju!

U sastavljanju teksta Deklaracije koja će biti predstavljena 30. marta u Sarajevu učestvovalo je tridesetak eksperata različitih profila iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

- Na pitanje da li se u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji upotrebljava zajednički jezik - odgovor je potvrdan. Reč je o zajedničkom standardnom jeziku policentričnog tipa - odnosno o jeziku kojim govori više naroda u više država s prepoznatljivim varijantama - kakvi su nemački, engleski, arapski, francuski, španski, portugalski i mnogi drugi... Korišćenje četiri naziva za standardne varijante - bosanski, crnogorski, hrvatski i srpski - ne znači da su to i četiri različita jezika - stoji u Deklaraciji u kojom se među ostalim poziva na “hitno ukidanje svih oblika segregacije i diskriminacije u obrazovnim ustanovama, zaustavljanje veštačkog razdvajanja jezika, prestanak rigidnog definisanja standardnih varijanti i liberalizacija jezičkih praksi.”

Neprirodno stanje

Igor Štiks, jedan od potpisnika, objašnjava: “Nije cilj Deklaracije da pozove na stvaranje jedinstvenog jezika, već upravo suprotno, Deklaracija kaže da je reč je o policentričnom jeziku čije bogatstvo prožimanja treba pustiti da se slobodno razvija. Deklaracija ustaje protiv nacionalističkih manipulacija jezikom i ideje da se jezici nužno moraju razdvajati kako bi se učvrstili odvojeni nacionalni identiteti, da se narod i jezik moraju podudarati, smatra da je to nepotrebno i da je bogatstvo sva četiri jezika u činjenici da dele zajedničku lingvističku osnovu.”

Upitana da prokomentariše Deklaraciju, hrvatska ministarka kulture, Nina Obuljen Koržinek, rekla je da nije detaljnije upoznata s njom ta da joj nije jasno u kojem smeru ide ta inicijativa.

- Nedavno smo proslavili veliku godišnjicu Deklaracije o hrvatskom jeziku pa pretpostavljam da je ovo politička inicijativa koja se i na to želela odnositi. U svakom slučaju, kao što znamo kroz istoriju, Hrvati su govorili i pisali na hrvatskom jeziku, a hrvatski književnici su oduvek govorili da pišu na hrvatskom jeziku kada je hrvatski jezik postao službeni. Pitanje zajedničkog jezika je politički konstrukt koji je došao s jednom državom 1945. godine i nikada zapravo u stvarnosti nije zaživeo. On se nazivao hrvatsko-srpskim jezikom, ali svi smo mi u školi učili hrvatski i pisali smo na hrvatskom. Nije mi jasno koji bi cilj bio danas pokretati takvu inicijativu - izjavila je ministarka.

Foto-ilustracija: Wikimedia, pixabay.com

Foto-ilustracija: Wikimedia, pixabay.com

Deklaracija je, objašnjava jedan od njenih inicijatora, beogradski pisac Vladimir Arsenijević, nastala kao rezultat serije regionalnih konferencija koje su se održavale pod nazivom “Jezici i nacionalizmi”, a “pokrenute su s osećajem da se nalazimo u neprirodnom stanju u regiji gde identitetske politike dominiraju nad lingvističkom naukom”.

Udruženje Krokodil, koju vodi Arsenijević, projekat iz kojeg se izrodila Deklaracija pokrenut je u saradnji s partnerima, splitskom Udrugom Kurs, PEN Centrom iz Sarajeva te podgoričkim Centrom za građansko obrazovanje.

- Krajnji cilj ne samo deklaracije, već i šire inicijative, jeste da se smanji i zaustavi šteta koju neprestano proizvode nacionalističke identitetske politike u regiji. To je možda najvidljivije u obrazovanju u BiH,u tom projektu ‘dve škole pod jednim krovom’, zapravo projektu proizvodnje budućih neprijatelja - ističe Arsenijević.

Bečki dogovor

Direktor Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić, upitan za mišljenje, odgovara: “Čini mi se da je dosta nezaslužene bure podigla ova cela akcija. Vrlo bombastično najavljena uz potpise brojnih novinara i umetnika iz područja književnosti, filma i pozorišta “s ovih prostora” sama je Deklaracija svojevrstan odgovor na sasvim primereno obeležavanje 50. godišnjice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika na čijem je tragu, kako neki od pokretača ističu, premda to nije tačno. Meni se čini da je Deklaracija o zajedničkom jeziku na tragu Bečkoga književnog dogovora koji je potpisan pre 167 godina upravo 28. marta 1850. godine jer i jedan i drugi dokument polaze od iste pretpostavke: Hrvati i ostali narodi govore zajedničkim jezikom.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Promašena akcija?

U Deklaraciji o zajedničkom jeziku svi govore tim zajedničkim jezikom, ali on nema imena premda bi se svakom korisniku ostavila mogućnost da svako svoj jezik imenuje kako želi. Kao da to sad nije slučaj. Na poslednjem popisu stanovništva 2011. svaki građanin Republike Hrvatske mogao mogao je da se izjasni kojim jezikom govori pa je tako 95,60 odsto njih za svoj materinski jezik odabralo hrvatski, a više od 10.000 državljana RH odabralo je naziv hrvatsko-srpski ili srpsko-hrvatski. Međutim, isto je tako pravo svake države da se prema službenom nazivu svojeg jezika odredi u svojim temeljnim dokumentima, poput Ustava, i da ga nazove onako kako misli da je u skladu s voljom većine svojih građana. Zaključno, mislim da je reč o potpuno promašenoj akciji koja ni na koji način ne može utjecati na činjenicu da je u Republici Hrvatskoj službeni jezik hrvatski te da je hrvatski jezik službeni jezik Evropske unije. - zaključuje Željko Jozić.

Pogledajte šta piše u Deklaraciji:

Foto: jutarnji.hr

Foto: jutarnji.hr

Foto: jutarnji.hr

Foto: jutarnji.hr

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr)

Tagovi: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Deklaracija, Hrvatska, Jezici, Lingvistika, Srbija, Stručnjači

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (34)
Poređaj komentare:
 • R
  Rade Milosavljević

  Svima je jasno da se radi o jednom jeziku koji je profilisan polovinom devetnaestog veka. Ako zagazimo malo dublje videćemo i da se radi o jednom narodu koji je u predjašnjim vekovima podeljen religijama i ratovima. Jezičke varijante nisu jezik, pogotovo ne različit, drugi, strani... Da tako misle i stranci ispričaću vam jednu anegdotu iz lično doživljenog u Švajcarskoj u vreme najvećih podela na Balkanu. Napisao sam u svom CV-u da u rubrici jezik da govorim, pored francuskog i srpskog i hrvatski i bosanski. Tada još nije bilo reči o crnogorskom. Kada su to videli Švajcarci, nasmejali su se i pitali me da li se šalim. Naravno, odglumio sam pitanje: zašto? Pa ova tri su isti jezik! Usledilo je moje: a zašto ste ih priznali kao različite? Opet, odgovor: ali to je politika, a ne stvarnost! Eto, tako stranci gledaju na Balkan, kao na ljude koji još nisu sazreli, već iznova i iznova ratuju, polako se istrebljujući, umesto da uživaju u svojim jednakostima i različitostima...

 • R
  Raelan i pametan

  Ja nisam znao da postoji više jezika dok mi to fašisti nisu objasnili! Nisam ni razmišljao zašto sve razumem i zašto me svi razumeju. Ja pričao oni odgovarali, oni pričali ja odgovarao a često smo se svi slatko i smejali, do ludila. Sada me ubedjuju da se ne razumemo i to na jeziku koji odlično razumem!

 • Z
  Zoran Vikalo

  Neko je dobro spomenuo Njemačku, Austriju i Šcicarsku - mislim da je puno veća razlika izmedju njemačkog koji se govori u tim državama, nego srpskog i hrvatskog. Puno je veća razlika izmedju hrvatskog koji se govori u Istri i hrvatskog koji se govori u Slavoniji, nego izmedju hrvatskog koji se govori u Zagrebu, bosanskog koji se goviri u Sarajevu i srpskog koji se govori u Beogradu.

Jutro u Splitu bilo lepo, a onda je počela apokalipsa: Vetar čupa drveće i semafore, građani upozoreni da ne izlaze iz domova (VIDEO)

Kolinda u Njujorku zapevala Tompsonovu pesmu, pa se izblamirala (VIDEO)

Dečak (14) se popeo na banderu i golim rukama uhvatio žicu: Tragedija na izletištu šokirala sve

Zna ga ceo svet, a niko kod kuće: Marjančo iz Bitolja rastura na Jutjubu, njegovi klipovi imaju neverovatnih 207 miliona pregleda

Samohrani otac traži ćerku (5) od koje su ga razdvojili u Hrvatskoj, a policajci negiraju da su uopšte bili tamo (VIDEO)

Za dlaku izbegnuta tragedija u Crnoj Gori: Odlomila se stena i pala ispred vozila, sekunde su bile u pitanju

"Jeste li ikada mene čuli da sam ja rekao da je Hrvatska ustaška država?" Pupovac otkrio šta misli o Vučićevoj politici

Tinejdžeri za godinu dana tri puta silovali istog dečaka: Imaju samo 14 i 16 godina, a ponašaju se kao najveći monstrumi

Dečko zver! Saznao da mu je devojka trudna, pa joj zabio nož u stomak

Teške reči i suze Davidove mame Dodiku: "Dođi da mi sve kažeš u lice, ili se bojiš majke i žene", dok uhapšeni tvrdi da je dokaze brisao po nalogu

Sin je za mamin 70. rođendan spremio neverovatan pokon: Vezao ju je za sebe i skočio iz aviona (VIDEO)

Službenika Svetske banke napali psi lutalice dok je džogirao u Skoplju: Iz straha je skočio i povredio nogu, a onda se oglasila i njegova firma

Najsrećniji dan pretvorio se u tragediju: Maja i njena beba umrle su greškom pijanog anesteziologa. Osuđen je na 4 godine, a pravda se apsurdnim rečima (FOTO)

Par iz bolnice kidnapovao svoju bebu: Policija već nedelju dana traga za njima (FOTO)

Stjepan je čistio javni toalet u Minhenu i obogatio se za 425.000 evra: Sada će krivično odgovarati zbog toga (FOTO)

Kapetan Dragan uskoro na uslovnoj slobodi?

Na hrvatskoj televiziji objavljen skandalozan snimak u kome navodno Srbi slave Tuđmana (VIDEO)

Poznati zelenaš sa svojom bandom napao mladića: Oborili su ga na zemlju, tukli ga po glavi i boli šrafcigerom po nogama (FOTO) (VIDEO)

Ušetao je u kafić, izbo nožem dečka svoje ćerke, pozdravio se s gostima i nestao u noći: Krvavi pir kod Zagreba se odigrao u nekoliko minuta

Građani su prijavili muškarca koji je šetao go i plašio kupače na jednom jezeru u Hrvatskoj, a onda je uradio nešto još strašnije

Zastrašujuća nacistička poruka okićena kukastim krstom i ustaškim simbolima osvanula usred Zagreba

Dan posle vapaja oca Davida Dragičevića uhapšen muškarac za koga se sumnja da je pomogao ubici

Devojčica (14) čekala autobus i ugledala muškarca kako masturbira: Manijak u isto vreme i na istom mestu već danima ordinira u Splitu

Nestašni krokodil Ganko ulazi u pubertet, uveče beži iz svog doma i noći provodi u jezeru sa patkicama (FOTO)

Hrvatski branitelji Pupovca prozvali da se izjasni o ratu i "Oluji", on odgovara: Možda je vreme da se o nekim stvarima progovori!

Hrvatska deca čitaju lektiru koja slavi ustaštvo i Srbe opisuje kao siledžije: "Srpska braća tuku mater i nose noževe"

Otac Davida Dragićevića čekaće odgovore još 5 dana: Ako do tada ne nađu ubicu njegovog sina, povlači drastičan potez

Celu noć se Skopljem širila panika: Mislili su da je bačen otrovni gas, a sada je otkriven pravi razlog opšte pometnje (FOTO)

Drama na pruzi Beograd - Bar, brzi voz iskočio iz šina

Imate haos u glavi i razne boje! Posle toga ne osećate ništa: Hrvatska u šoku zbog ispovesti dečaka koji se drogira osveživačem vazduha

Predizborna kampanja trese BiH, a u ovom selu pocepani su svi plakati, osim jednog: On šalje vrlo jasnu poruku (FOTO)

Panika u Skoplju: Otrovni gas bačen u zgradu, stanari sa maskama na licu hitno evakuisani

Ako ste ovog leta bili u Crnoj Gori bar jedan dan, velike su šanse da ste prevareni! Pogledajte dobro u novčanik (FOTO)

Ustavni sud Makedonije odlučio: Ne postoje prepreke za održavanje referenduma o imenu države

Riječanin godinama skrivao mrtvu majku u stanu da bi primao njenu socijalnu pomoć, a onda je napravio veliku grešku

Panika u Dalmaciji zbog najezde stršljenova: U jednoj kući ih je bilo 1.000, a tri uboda imaju učinak kao ujed poskoka

Goran se sa posinkom kasno uveče vratio s mora, pa u kući zatekao neprijatan prizor: Kada je video prijatelja kod svoje žene, nastao je horor

Seli u auto, pustili glasnu muziku i ubili se: Hrvatska u šoku čita oproštajna pisma dvojice najboljih prijatelja

Kanibal iz Bosne 10 dana komadao telo svoje majke: Njeni ostaci pronađeni su na 8 lokacija

Makedonija je postala novo bojno polje između Zapada i Rusije: Najveće svetske sile strepe od rezultata referenduma

Tri dana Jove je pomerao "planine" da spase život: Kada su mu rekli da se ne potresa zbog mačeta nije poslušao. Sada je dobio najveću nagradu

Odbegli ubica izručen Crnoj Gori: Ivan Vujović osumnjičen je i za pucnjavu u beogradskom kafiću