Istina o najtužnijoj sevdalinki ikada: Evo o čemu zaista govori pesma "Moj dilbere" (VIDEO)

Jednom krdžaliji (vojniku) kao svom dilberu (ljubavniku) predala se u nekom balkanskom gradu jedna igračica, koja mu je kada je trebalo da krene ispevala stihove

  • 6

Jedna od najpoznatijih narodnih pesama ovih prostora, "Moj dilbere", u sebi sadrži osećaj patnje ljubavnice koja svog vojnika-odmetnika ispraća na put. Njemu je vreme da krene dalje, a ona ostaje u plaćenom ropstvu, kroz pesmu se sećajući trenutaka provedenih sa svojim delijom.

 

"Jer sreća je lepa samo dok se čeka, dok od sebe samo nagoveštaj da"

 

Slovenac tvrdi: Pesma "Pukni zoro" nije nastala u Prvom svetskom ratu

 

U Turskoj je tokom 18. i početkom 19. veka postojala posebna najamnička konjica - krdžalija. Mlade krdžalije uživale su u lepoj pesmi, a u pijanom veselju svoju naklonost iskazivali su prema lepim ženama. To su, kao po pravilu tog doba, bile mlade pevačice ili igračice.

 

Takvom jednom krdžaliji kao svom dilberu (ljubavniku) predala se u nekom balkanskom gradu jedna igračica. On joj je postao sva ljubavna čežnja, za nju je on bio pravi gospodin, u njega se isuviše zaljubila i uzdišući patila.

 

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

 

Nudili su se ovoj lepotici za dilbere i drugi, bogate čaršilije – "bazerdžani" (trgovci), kod kojih bi mogla da živi kao gospođa u čaršiji. Ali je ona volela samo svoga "deliju".

 

Neminovno, dođe i čas rastanka. Krdžalija će, danas­-sutra, krenuti u neki drugi daleki grad. I ona bi s njim, ali ne može. Da bi mu se odužila za provedene "slatke časove", nudi mu se da je proda kao robinju nekom bazerdžanu, a da za dobijeno zlato njen voljeni "pozlati vrat" svom doratu (konju).

 

Printskrin: Youtube/mladjonni

Printskrin: Youtube/mladjonni

 

To je značilo da se u konjsku grivu upletu biseri, zlatne i srebrne žice, pa da ga takvog "delija protera kroz čaršiju", da grad na taj način sazna kakav je on junak. A ona će, kao robinja bazerdžanova, skrivena iza rešetaka na prozoru što gleda u čaršiju, pratiti pogledima i uzdasima svog deliju, tiho mu pevušeći sledeće stihove:

 

"Moj dilbere, kud se krećeš?

Što i mene ne povedeš?

Povedi me u čaršiju,

Pa me prodaj bazerdžanu.

Uzmi za me oku zlata,

Pa pozlati Doru vrata.

Proteraj ga kroz čaršiju,

Da te vidim k’o deliju…"

 

Pesmu su prepevali i snimili mnogi pevači, uključujući Silvanu Armenulić, Esmu Redžepovu, Tošeta Proeskog, Safeta Isovića i Vasiliju Radojčić.

 

Podsetite se stihova ove pesme:

 

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs / Bašta balkana)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    29. mart 2017 | 15:24

    Divna stara pesma. Onda se znalo sta su osecanja, mozda I vise nego danas.

  • Lik

    29. mart 2017 | 12:42

    Kakva glupa pesma...igrale se delije na sred zemlje Srbije, sitno kolo do kola vilo se do stambola...Pa u kolu delija koliko duša oće a ne ovo jadikovanje za jednim

  • Muta

    29. mart 2017 | 12:10

    Smor pesma

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA