≫ 

Imate vozilo za pet ljudi, a nemate toliko pojaseva u autu? Spremite se na PAPRENE PENALE!

- Problem je nastao jer je veliki broj vozila, koja su predviđena za četiri putnika, u Srbiju uvezen iz inostranstva i registrovan kao da su za petoro - kaže Milan Božić iz Auto-moto saveza Srbije

  • 38

Vlasnici automobila koji su registrovani za pet osoba, a imaju samo četiri sedišta i četiri pojasa, već za sledeću registraciju moraće da spreme 4.500 dinara. Naime, prema novim pravilima, više se neće tolerisati vozila koja su registrovana za više putnika nego što imaju sedišta i pojaseva.

Ako ovako parkirate, platićete ogromnu kaznu: Velika promena za vozače u Srbiji (FOTO)

3 stvari koje automehaničar kad pogleda, odmah zna da li polovni automobil vredi da kupite (FOTO)

Vozači će tako morati da plate taksu za novu saobraćajnu dozvolu i potvrdu o stvarnom kapacitetu.

- Vozači prvo potvrdu o broju sedišta treba da traže od proizvođača, a ako je ne dobiju, da odmah odu u Agenciju za bezbednost saobraćaja, gde će završiti tu proceduru. Potom odlaze u servis na tehnički pregled. Poslednji korak je MUP, gde završavaju registraciju i dobijaju novu saobraćajnu dozvolu - navode u jednom centru za servisiranje.

Troškovi se razlikuju u zavisnosti od vozila. Tako oni koji imaju mlađe automobile, uglavnom su od proizvođača uspevali odmah da dobiju potvrdu o broju sedišta i to ih je koštalo od 1.500 do 3.000 dinara.

Fotokopiju te potvrde priložili su Agenciji za bezbednost saobraćaja i platili taksu za novu saobaćajnu dozvolu od 1.314 dinara, što je ukupno oko 4.500.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

S druge strane, ima i onih koji nisu uspeli da potvrdu dobiju od proizvođača, pa su od Agencije morali da traže nalog za atestiranje vozila koje se obavlja u sertifikovanoj ustanovi i dodatno košta.

Milan Božić iz Auto-moto saveza Srbije kaže da je sve urađeno po ugledu na Evropu.

- Problem je nastao jer je veliki broj vozila, koja su predviđena za četiri putnika, u Srbiju uvezen iz inostranstva i registrovan kao da su za petoro. Tome je moralo da se stane na put - kaže Božić.

Iako su mnogi koji imaju ovaj problem pomislili da če ga rešiti ugradnjom dodatnog pojasa, u centru za servisiranje napominju da to nije moguće.

- Ako automobil ima četiri sedišta, on može imati najviše četiri pojasa. Ne možete ugraditi treći pojas pozadi ako nemate i treće sedište - ističu u ovom servisu.

Kazne za prevoz više putnika: Tri kaznena poena i suma od 6.000 do 20.000 dinara ako tom prilikom nije izazvana nezgoda; četiri kaznena poena i suma od 10.000 do 40.000 dinara ili zatvor 40 dana ako je izazvana nesreća.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Srpski telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    30. mart 2017 | 09:21

    Koja bre evropa sve evropski a ja vozim astru 17g staru jel to vozi neko u E. Uniji nikooooo dokle vise nameta placamo naj skuplje gorivo naj losijeg kvaliteta putevi pogotovo Ibarska katastrofa itd itd sada pojasevi sto fabrika ako je auto registrovan na 5lica to nije regulisala nego sada treba ja da placam i da ispravljam nego se neko dosetio da nas peljesi sto neizmisle da moramo imati i dva rezervna tocka......

  • Alex

    30. mart 2017 | 09:43

    Ma da, to je strasno..a nije strasno sto je gorivo katastrofa lose i sto crkavaju motori, nije strasno sto na putevima ima vise kratera nego asvalta, nije strasno sto je vozni park star 15 godina..ali je strasno sto nemaju pojas nazad..ma dajte vise.

  • mile zemljoradnja

    30. mart 2017 | 09:12

    na traktoru nema pojas,stavim dvoe poredmene i još troe na korpu i odok u Švajcarsku..... i nosite se svi sa vašim propisima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA