Kad se tuže Vranjanci: Kako se završio sudski spor između Koštane i Bore Stankovića?! (FOTO) (VIDEO)

Koštana je jedno od najčešće igranih i najradije gledanih komada u srpskim pozorištima

  • 0

Borisav Bora Stanković je bio pripovedač, romansijer, dramatičar i jedan od najznačajnijih pisaca srpskog realizma. Rođen je u Vranju, na današnji dan, 31. marta 1876. godine.

 

ŠOK: Božo Vrećo zbog OPAKE BOLESTI odustao od uloge u predstavi "Koštana"!

 

Vrlo rano je ostao bez roditelja, pa ga je odgojila majka njegovog oca, baba Zlata. Završio je Pravni fakultet u Beogradu 1902. godine.

 

Svoju najpoznatiju dramu Koštana objavljuje 1902. godine, gde prvi put u književnom delu koristi vranjski izgovor, što izaziva velike kritike. Napisao je brojna još brojna dela, među kojima je i Nečista krv.

 

Koštana je jedno od najčešće igranih i najradije gledanih komada u srpskim pozorištima. Drama je put izvedena 22. juna 1900. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu. Kao najpoznatija Koštana ostala je upamćena Usnija Redžepova.

 

Foto: Wikipedia / Serbianboy

Foto: Wikipedia / Serbianboy

 

Ostali su zapisi da je Koštana zaista postojala i " odista je u me’anama ispunjenim žudnjom i duvanskim dimom, krajem 19. i početkom 20. veka dovodila „sve što je nosilo čakšire” do ludila!"

 

Javna je tajna da su zbog ove „žive vatre” lokalne gazde i čorbadžije rasprodavale imanja, ostavljale „ženčad i nejaka čeda.  Pred njom su i najhladniji „padali u sevdah”, a nije mali broj onih koje je odvela pravo u propast…

 

Dva su objašnjenja zbog čega je Malika nazvana Koštanom. Prema jednom, ime joj je došlo od „krupnih očiju kao u košute”, a prema drugom od naziva drveta i ploda kestena, kojim je obrasla čitava Vranjska banja, a koji se u ovom kraju naziva – koštan!

 

Željna slobode, pevačica i igračica Malika Eminović imala je poput svih drugih lepotica sve, samo ne – lagodan život!

 

Rođena Vranjanka od malih nogu svirala je i pevala sa ocem i bratom po kafanama i privatnim slavljima. Naposletku se udala za Maksuta Rašitovića s kojim je dobila sinove Isu i Ćerima.Sa njima, u naselju Burdinci živele su i Maksutove dve ćerke iz njegovog prvog braka, koje je Koštana pazila kao svoju decu.

 

Foto: Wikipedia / Serbianboy

Foto: Wikipedia / Serbianboy

 

Prema svedočanstvu lokalnih meštana „samo im u kafanu nije dala da idu”, a sa Borom Stankovićem srela se gde drugo do – u me’ani, i to kad je Bora bio gimnazijalac. Priča se da je samo hteo da se uveri u njenu lepotu, i da s Malikom nije progovorio ni reč… Nešto kasnije nastala je drama nazvana po ovoj lepotici.

 

Malo je poznato da je Koštana 1926. godine, po nagovoru advokata, tužila Boru Stankovića i to kada je poznati pozorišni komad uveliko bio izvođen na pozorišnim scenama širom Srbije. U tužbi je tražila deo autorskog honorara. Malika je bila nepismena, ali ju je jedan advokat nagovorio da ima pravo na deo honorara.

 

Mediji su bili na strani Bore Stankovića, a Koštana je izgubila spor. Ova lepotica umrla je ’45. u 73. godini u rodnoj Vranjskoj banji. Sahrani je prisustvovalo nekoliko stotina njenih obožavalaca, a besmrtna je ostala zahvaljujući Bori i njegovoj čuvenoj drami – jednom od najčešće igranih i najradije gledanih komada u srpskim pozorištima.

 

Kako je Koštana ostala besmrna zahvaljujući Bori, tako je i on postao besmrtan kroz svoja dela, koja se i danas rado čitaju.

 

Pogledajte video:

 

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA