Nezaboravne reči Dostojevskog o Srbima: Možda je vreme da ih pročitate

Velikom ruskom piscu najteže su padale optužbe da Rusija brani slovenske narode radi sopstvene koristi

  • 24

Fjodor Mihailovič Dostojevski često je pominjao Srbe na stranicama svoga "Piščevog dnevnika". On je, kao i mnogi drugi ruski mislioci, o Srbima razmišljao pre svega kroz ulogu koju bi Rusija trebalo da ima u tom delu slovenskog sveta, ali ni on nije znao koliko njegove reči mogu biti proročke.

30 knjiga koje svako treba da pročita pre nego što napuni 30 godina! (FOTO)

Dostojevski je srpskim zanesenjacima nazivao činovnike koji su smatrali da ukoliko Rusija oslobodi Slovene, "to će biti isključivo u korist Rusije, ona će ih okupirati i lišiti 'toliko slavne i očigledne političke budućnosti'".

Velikom ruskom piscu najteže su padale optužbe da Rusija brani slovenske narode radi sopstvene koristi.

- Ali proći će vreme i pojaviće se spasonosna reakcija; ti Srbi koji su sada sumnjičavi, ipak su u dubini duše vatreni rodoljubi. Oni će se setiti poginulih Rusa, koji su život dali za njihovu zemlju. Rusi će otići, ali će velika ideja ostati. Veliki ruski duh ostaviće svoje tragove u njihovim dušama, iz ruske krvi za njih prolivene nići će njihovo junaštvo. Jednoga dana će shvatiti da je ruska pomoć bila nesebična i da nijednom Rusu, poginulom za njih, nije bilo ni na kraj pameti da ih osvaja.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

Kao i danas, i tada je u Srbiji bila aktuelna razlika između politike i narodnih nadanja. Fjodor Mihailovič je tu razliku jasno sagledavao i sa neverovatnom preciznošću izložio.

- Postoje dve Srbije: Srbija 'gornja', vatrena i neiskusna, koja još nije dovoljno živela i radila, ali strasno mašta o budućnosti i već je prepuna partija i intriga. Ali, pored te 'gornje' Srbije, koja toliko teži političkom životu, postoji i Srbija narodna, koja Ruse naziva svojim spasiocima i braćom, a ruskog cara svojim suncem, koja voli Ruse i veruje im - pisao je Dostojevski.

Ni sam Dostojevski nije znao koliko će njegove reči biti i proročke.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    3. april 2017 | 17:21

    Dok čitam Dostojewskog osecam Duh Ruske Duše izmedju Reda.....Wladimir Putin svakako ostvaruje Viziju Rusije koja se pronalazi u svakom njegovom Delu .....

  • Teslina naslednica

    15. avgust 2017 | 14:55

    Treba osetiti taj duh Rusije, tu toplinu i tu cistu ljubav, Rusija mi je iznad svega ovozemaljskog, uporedo sa Srbijom je jedina zemlja koju volim kao svoju domovinu i jedina pored Srbije za koju bih dala sve sto imam.

  • Šure

    3. april 2017 | 15:32

    Putine spasi nas!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA