Da su juče održani PARLAMENTARNI IZBORI, evo kako bi izgledala Skupština Srbije (GRAFIKA)

U Skupštinu ne bi ušle neke sadašnje paralamentarne stranke poput SRS, LSV, Dveri, DSS i Pokret Dosta je bilo

  • 14

Da su kojim slučajem juče održani parlamentarni, a ne predsednički izbori, samo četiri liste bi imale poslanike u Skupštini Srbije. Naime, ukoliko bi u obzir uzeli osvojeni broj glasova predsedničkih kandidata i hipotetički dodelili strankama, odnosno koalicijama koje su podržale te iste kandidate, u skupštinskim klupama našli bi se poslanici stranaka koje su podržale Aleksandra Vučića, Saše Jankovića, Luke Maksimovića (alijas Ljubiše Preletačevića Belog) i Vuka Jeremića. U Skupštinu ne bi ušle neke sadašnje paralamentarne stranke poput SRS, LSV, Dveri, DSS i Pokret Dosta je bilo.

Vučić je ušao u kancelariju stranke 15 minuta nakon zatvaranja birališta, razvukao osmeh i uzviknuo ime Svetog Ilije!

Tomo, siđi da mi predaš ključeve: Beli otišao na Andrićev venac, ali ga je dočekalo iznenađenje (FOTO)

Prema Zakonu, mandati se raspodeljuju primenom sistema najvećeg količnika (tzv. D`Ontov sistem), i to listama koje su prešle cenzus od 5 odsto osvojenih glasova. Izuzetak su izborne liste političkih stranaka nacionalnih manjina, koje u raspodeli poslaničkih mandata učestvuju bez obzira na broj glasova koje su dobile.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Na predsedničkim izborima nije učestvovao nijedan kandidat nacionalnih manjina, a prema još uvek nezvaničnim rezultatima od kojih neće biti većih odstupanja, više od magične granice glasove su osvojila samo četiri kandidata.

Ako te rezultate hipotetički prevedemo u rezultate parlamentarnih izbora i obračunamo po pomenutom D`Ontov sistemu, u Skupštini Srbije bi se našle sledeće koalicije i stranke:

Ilustracija: Telegraf Ilustracija: Telegraf

1. Koalicija okupljena oko Aleksandra Vučića (SNS, SPS, SDPS, Jedinstvena Srbija, PUPS, Pokret socijalista, SPO, Pokret snaga Srbije i Savez vojvođanskih Mađara), i koja bi osvojila 2.035.000 glasova ili 161 mandat;

2. Stranke koje su podržale Sašu Jankovića (DS i Nova stranka), i koje bi osvojila 591.000 glasova ili 46 mandata;

3. Grupa građana "Beli - Samo jako" koja je podržala Luku Maksimovića (alijas Ljubišu Preletačevića Belog), i koja bi osvojila 340.000 ili 27 mandata;

4. Stranke i poslanici koji su podržali Vuka Jeremića (SDS i samostalni poslanici iz grupe Nova Srbija - Pokret za spas Srbije), i koji bi osvojili 205.000 glasova ili 16 mandata.

Cenzusu bi najbliži bili radikali sa 160.000 glasova, dok bi daleko ispod crte ostali Dveri, LSV, DSS i Pokret Dosta je bilo.

Baner Izbori 2017

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kula

    3. april 2017 | 17:53

    Ovi svi ispod Belog bi trebali da prestanu da se bave politikom...

  • Paki

    3. april 2017 | 16:22

    Beli je pametniji od vecine,kroz satiru i sprdnju pokazao opoziciji gde im je mesto.

  • Julija

    3. april 2017 | 18:35

    Beli, svaka ti cast. Sad svoj pokret mozes nazvati :PRST NA CELO!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA