Reka u Srbiji puna rakova: Čudo na Balkanu, a sad je objašnjeno i šta to znači (VIDEO)

Rzav može biti samo čistiji, a o industriji ovde nema ni govora

  • 6

Ako ste se pitali gde u Srbiji stanovnici piju najčistiju vodu, evo odgovora - u Čačku, Gornjem Milanovcu, Požegi, Lučanima i Arilju. Međutim, reka Veliki Rzav koja nastaje spajanjem Malog i Velikog Rzava najčistija je i u Evropi.

Zrenjanin "slavi" najgoru godišnjicu: Danas je tačno 13 godina otkako voda nije za piće

Ovakvu "titulu" reka Veliki Rzav dobila je nakon bezbroj laboratorijskih analiza kvaliteta i ocenjena je kao voda za piće prve klase, a svakodnevno se kontroliše u Fabrici vode u Arilju i distribuira pomenutim gradovima, piše glaszapadnesrbije.

Da bi se valjanost vode za piće ispitala postoji još jedan zaboravljeni metod za koji znaju samo poneki ljubitelji prirode, pecaroši ili stariji gorštaci sa planina iznad ove reke.

Naime, ukoliko se u reci mogu primetiti rakovi ta voda je ispravna za piće, pošto ove životinje mogu da opstanu samo u izuzetno čistom okruženju. Kako smo se uverili, kristalne vode Malog Rzava, gde su načinjeni ovi snimci, prepune su rečnih rakova kao i pastrmki.

Nesrećna okolnost da obližnja sela imaju sve manje stanovnika je srećna okolnost za stanovnike gradova u kojima se ova voda koristi, jer Rzav zbog toga može biti samo čistiji, a o industriji ovde nema ni govora.

Mnogi Ivanjičani i ne znaju da je Veliki Rzav u stvari njihova reka, jer su izvori u podnožju Mučnja koji pripada ovoj opštini.

Opština Arilje uvrstila je u svoju turističku ponudu i uredila više skrovitih plaža na Rzavu koje imaju zanimljive nazive: Bosa noga, Sonjine čari, Urjak, Žuta stena, Uski vir i Viseći most.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kami

    3. april 2017 | 17:24

    Kamo srece da su nam sve reke ovakve.

  • Andrija

    3. april 2017 | 17:09

    I Velika Morava puna rakova adaptirali se fekalije i prljavstinu .Pozdrav

  • Mara

    3. april 2017 | 16:57

    I dunav je pun rakova a prljav za medalju i zivotinje se navikavaju na staniste srbije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA