Roditelji, pazite šta pričate: Izbegnite velike greške zbog kojih će se deca plašiti škole!

Pogrešan pristup može u detetu stvoriti veliki pritisak sa kojim ne može da se izbori

  • 0

Pitanje koje ovih dana postavljaju roditelji budućih prvaka je: "Da li je moje dete spremno za prvi razred?" Ovogodišnje testiranje je počelo, a roditelji često sa željom da im dete dobro prođe na testovima, na njega utiču pogrešno i stvaraju mu averziju i strah pri samom pomenu škole. Pogrešno! Evo šta kažu psiholozi, kako da svoje dete, ali i sebe pripremite za prvi susret sa školom.

 

Kruži lažna vest o ogromnoj kazni koja navodno čeka roditelje ako im dete padne sa bicikla i polomi ruku

 

Koraci koji prethode samom polasku u školu su testiranje koje obavljaju psiholozi i pedagozi, a pre toga niz pregleda kod pedijatra.

 

Biljana Lajović, specijalista školske psihologije, kaže da je važno da sve to ne bude praćeno dramatičnim komentarima i zastrašivanjem.

 

- Roditelji moraju da paze šta pričaju ispred dece. Testiranje ne smeju da predstavljaju kao nešto što je strašno, dramatično i važno. Važno je i da sami roditelji shvate, da ovo nije nešto što će odrediti detetovu sudbinu - objašnjava ona.

 

Testovi, objašnjava, pokazuju stepen intelektualne, socijalne i emocionalne zrelosti i ne mogu da se "padnu", već daju sliku o detetu i važne smernice roditeljima.

 

- Pogrešan pristup može u detetu stvoriti veliki pritisak sa kojim ne može da se izbori - kaže Biljana Lajović i dodaje da se dešava da kada dete dođe na testiranje ima mokre dlanove, što znači da je jako nervozno.

 

Foto: Profimedia/Free

Foto: Profimedia/Free

 

Jedino što treba da uradite da biste dete "pripremili" za testiranje, tvrdi psiholog, jeste da mu objasnite kako će ono izgledati, da će tamo biti "teta ili čika koji će postavljati pitanja, na koje treba da odgovore".

 

Pored toga roditelji bi trebali da dovedu dete par dana pre testiranja do igrališta ispred škole, jer će tako škola da bude mesto gde su već bili i za koje ih vezuju lepe uspomene.

 

- Još jedna greška koju roditelji prave jeste što nekoliko dana pre testiranja decu teraju da uče slova, brojeve... Za ovo testiranje nije potrebno nikakvo vežbanje niti priprema. Deca treba da uče da razmišljaju, da znaju da prepoznaju šta je gore, a šta dole, da se orjentišu u prostoru i vremenu. Sve ostalo je bespotrebno pre polaska u školu - kaže psiholog.

 

Ona još ističe da mnogi roditelji pokušavaju da dođu do testova unapred. To je još jedna velika greška, tvrde psiholozi, jer ukoliko dete bude upoznato sa pitanjima i zadacima na testu, to neće dati realnu sliku o zrelosti. Tako može da se desi da tokom školovanja bude pogrešno procenjivano i da školski stručnjaci ne mogu da mu pomognu ukoliko do eventualnih problema dođe.

 

- Za dete je važno da je motorički spretno, dovoljno fizički razvijeno da može da nosi školsku torbu samostalno, prepoznaje svoje stvari i vodi računa o njima. Oni danas koriste mobilne telefone, tablet računare za komunikaciju i za igrice pa i pre škole nauče slova, oba pisma i dosta reči stranog jezika - kaže Marina Bunčić, školski psiholog osnovne škole "Milan Rakić" na Novom Beogradu.

 

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

 

Dete takođe, kako tvdi psiholog, treba da zna da imenuje predmete koji su u svakodnevnoj upotrebi, da pravilno izgovora i upotrebljava što više reči, a odrasli treba da utiču na pravilan razvoj govora kod dece i da utiču da dete bogati svoj rečnik.

 

Na testiranju deca treba da budu sama sa psihologom ili pedagogom. Prisustvo roditelja nije ovde od koristi. Test obično sadrži:

 

- Prepoznavanje i imenovanje predmeta sa date slike

- Povezivanje tačkica koje obrazuju neki lik

- Precrtavanje slike

- Prepričavanje na osnovu jedne slike

- Imenovanje predmeta iz svakodnevnog života

- Prepoznavanje veličine, oblika i boje

- Snalaženje u prostoru (šta je iznad, ispod, pored...)

 

U slučaju kada dete ne pokaže dobre rezultate, odnosno kada testovi pokažu da određena oblast razvoja nije adekvatno završena, od školskog psihologa roditelji dobijaju instrukcije kako da se ponašaju i šta treba da promene u svom odnosu prema detetu.

 

To ne znači da dete neće poći u školu, već se roditeljima daju smernice na šta treba da obrate pažnju kako bi dete sa što manje problema prošlo kroz školovanje.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA