Zbog ovog parčeta zemlje može da izbije rat: Sve veći razdor između EU i Velike Britanije, nove provokacije pale varnice posle tri veka (FOTO) (VIDEO)

Budućnost Gibraltara, stenovite britanske enklave na južnom kraju Španije, postala je prvo veliko sporno pitanje u pregovorima o istupanju Britanije iz Unije otkako je britanska premijerka zvanično pokrenula taj proces 29. marta

  • 2

Nakon što je britanska premijerka Tereza Mej aktivirala član 50 Lisabonskog sporazuma, EU i Velika Britanija pokrenule su zvanično svoj "razvod". Pored pitanja o ekonomiji, migraciji, finansijama i drugim o kojima tek treba da se pregovara, tenzije su se već podigle oko jedne stvari - Gibraltara.

ŠPANIJA JEDVA DOČEKALA BREGZIT: Traži podelu Gibraltara!

Nakon što su objavljeni rezultati Bregzita, Španija je ubrzo predložila podeljeni suverenitet sa Britanijom nad ovom eklavom na jugu Pirinejskog poluostrva.

Velika Britanija optužila je Španiju da koristi Bregzit da bi se "dokopla zemlje" i da to sve čini pod okriljem zvaničnih smernica o pregovorima koje je izdala Evropska unija. Jedan britanski zvaničnik rekao je za britanski Telegraf da je to "apsolutno neprihvatljivo" i da daje Španiji previše moći nad budućnošću Gibraltara.

- Čovek zaista mora da se zapita zašto je EU mislila da je razumno staviti tako nešto u bilateralni problem između Španije i Britanije - rekao je taj zvaničnik.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Šef Forin ofisa Boris Džonson napisao je na Tviteru da je zadovoljan razgovorom sa glavnim ministrom Gibraltara Fabijanom Pikardom, dodavši da Britanija ostaje nezamenljiva i čvrsta podrška Gibraltaru. Pikardo je upozorio da Španija ne može da koristi Gibraltar kao monetu za potkosurivanje u pregovorima o Bregzitu.

Prvi ministar Gibraltara kritikovao je predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska zbog toga što je Španiji dao pravo veta nad budućim odnosima između te britanske enklave i Evropske unije nakon što Britanija napusti taj blok.

- Mi nećemo biti moneta za potkusurivanje i nećemo biti žrtva Bregzita, jer nismo krivi za to: mi smo glasali za ostanak u EU i naše isterivanje iz Unije značilo bi dozvoliti Španiji da se ponaša kao siledžija - istakao je lider Gibraltara, pozvavši EU da iz predloga smernica ukloni onu o Gibraltaru.

Problem je nastao oko izjave predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska koji je rekao da posle Bregzita nijedan dogovor između EU i Britanije koji se odnosi na Gibraltar, neće moći da bude sproveden bez saglasnosti Španije.

- Nakon što Ujedinjeno Kraljevstvo napusti Uniju, ne može se uspostaviti nikakav dogovor o Gibraltari između EU i UK bez dogovora Španije i UK - navodi se u smernicama koje je predstavio Tusk, prenela je agencija AFP.

To znači da bi Madrid mogao potencijalno da blokira pristup Gibraltara bilo kom trgovinskom dogovoru, a zvaničnici Gibraltara strahuju da bi Španija mogla da iskoristi veto i traži suverenitet nad tim poluostrvom.

Foto: wikipedia/Andrew Griffith Foto: wikipedia/Andrew Griffith

Britanska premijerka Tereza Mej poručila je da Ujedinjeno Kraljevstvo nikad neće prepustiti kontrolu nad Gibraltarom nekom drugom, protivno volji njegovih građana.

- Nikad nećemo ući u aranžmane po kojima bi građani Gibraltara prešli pod suverenitet druge države protivno svojoj slobodnoj i demokratski izraženoj volji - prenela je Mej premijeru Pikardu u telefonskom razgovoru, saopštio je Dauning strit.

Bivši lider Konzervativne partije britanske premijerke Tereze Mej, Majkl Hauard, rekao je da bi ona čak bila spremna na rat kako bi odbranila svoju teritoriju, kao što je Britanija učinila sa Argentinom zbog Foklandskih ostrva pre 35 godina.

Istovremeno, španski ministar spoljnih poslova Alfonso Dastis rekao je danas da je "pomalo iznenađen tonom Britanije" u vezi sa Gibraltarom, pozvavši na smirenost.

- Španska vlada je pomalo iznenađena tonom u komentarima koji dolaze iz Britanije, zemlje poznate po svojoj smirenosti - rekao je Dastis tokom konferencije u Madridu, navodi britanska agencija.

U međuvremenu, patrolni čamac španske mornarice ušao je juče u teritorijalne vode Gibraltara bez dozvole, saopštila je vlada te britanske enklave.

- Nezakonit upad u teritorijalne vode britanskog Gibraltara od strane patrolnog čamca španske mornarice Infanta Kristina - napisala je vlada Gibraltara na svom Tviter nalogu i objavila video čamca, prenosi Rojters.

London i Madrid se već 300 godina spore oko Gibraltara.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Ova mala prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva koja se nalazi na jugu Španije, dugo je bila predmet gorkog sporenja o suverenitetu između Londona i Madrida koji zahteva vlast nad teritorijom nakon što je ustupio Britaniji 1713. godine.

Španija je predložila da Gibraltar ostane u EU u zamenu za zajednički suverenitet koji bi delila sa Britanijom nad tom teritorijom. Međutim, kako se navodi, građani te teritorije većinski su glasali da ostanu uz Britaniju na dva referenduma o suverenitetu održanim 1967. i 2002.

Lideri preostalih 27 država članica bez Britanije, uključujući i Španiju, trebalo bi da usvoje smernice na samitu zakazanom za 29. april.

Pogledajte video:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Чарапанка

    6. april 2017 | 00:40

    Енглези, враћајте Шпанцима њихов део земље! Енглески злотвори!

  • EL...

    5. april 2017 | 13:55

    Polako pocinje kuvanje ! Sad je Gibraltar , a posle će du i Helgoland , ostrvo koje je Hitler na pola prepolovio u 2-gom svetskom ratu sa Engleskom ! Traži ce du englezi tu perlu - Helgoland !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA