Metoda štednje 50/30/20: Probajte da nagomilate novac, a da ne osetite manjak (VIDEO)

Da bi uspeo, poželjno je da prihodi ne idu ispod prosečnih i nisu nemoguća manja odstupanja

  • 10

Mnogi ljudi i pored relativno dobrih primanja ne uspevaju nikad ništa da uštede. Šta god radili, na kraju meseca im ostane 0 dinara ili čak i minus. Još ako zapadnu u začarani krug konstantnog vraćanja od sledeće plate... nikada ništa neće steći.

Prosečan Srbin uštedi 1.280 evra, Slovenac čak 8.200, a koliko vi možete da uštedite?

Penzionisala sam se sa 28 godina, uštedela sam skoro dva miliona evra, a samo sam radila ove četiri stvari

Bilo da je razlog rasipnička crta ili to što jednostavno nisu vični u raspolaganju novcem, postoji pravilo po kome, ako muž i žena imaju redovne prihode, mogu sebi da obezbede dobar auto ili veoma lepu ušteđevinu za stare dane. Kako je sajt Bright Side ovaj metod predložio za planiranje budžeta u zemljama gde je standard malo viši, da bi uspeo, poželjno je da prihodi ne idu ispod prosečnih i nisu nemoguća manja odstupanja.

Metoda je poznata kao metoda 50/30/20. Ovi brojevi i njihov redosled nisu nikako slučajni, a zašto?

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Prvi broj 50, označava koliko procenata od plate treba da izdvojite za osnovne mesečne troškove (hranu, račune i prevoz). Za primer ćemo uzeti par sa prosečnim primanjima od oko 50 hiljada dinara. Bilo da su njegova malo viša, a njena niža ili obratno, ovde bi trebalo da raspolažemo bar sa oko 100 hiljada dinara mesečno. Dakle, polovina prihoda je dovoljna da pokrije 6.000 dinara za dve mesečne karte za prevoz zaposlenih, oko 10.000 za račune (prosek) i minimalnu potrošačku korpu od 35.000 dinara. Naravno, ovde postoji opcija i da supružnici idu na posao kolima, ali to može samo skuplje da ih košta.

Ovo 30 označava trećinu prihoda koju treba odvojiti na manje važne, ali neophodne stvari, poput digitalnog TV-a, Interneta, odeće, računa za mobilni, izlaske... Internet, kablovska i računi za mobilni ne bi trebalo da pređu ni 10.000 dinara, zavisno od toga koliko razgovarate u mobilnoj mreži i koji Internet koristite. Ostalo je vama na raspolaganju da li ćete u provod vikendom ili u šoping.

20 odsto, odnosno 20 hiljada dinara treba da bude isključivo namenjeno za štednju za budućnost. Na vama je da odaberete da li će to biti mesečna rata za kola, štednja u banci ili ćete to potrošiti na poklone ili neočekivane troškove. Ovde postoji jedno ograničenje koje kaže da tih 20 odsto ne treba da trošite na sve potrebe, nego na jedan mesečno određen prioritet.

Mi vam preporučujemo da probate, jer sa ovim sistemom trošenja nemate šta da izgubite - možete samo da dobijete. Ukoliko pokušate, šaljite nam svoja iskustva da ih sa drugima podelimo.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sonja

    6. april 2017 | 13:58

    Jel mozete molim vas da mi izracunate, muz ima platu 25000, a ja 23000.

  • Cogi

    6. april 2017 | 14:56

    Hahahahahaha u mojoj opstini prosecna plata 18000 hiljada i jos ti poslodavac kaze da mora da ti uzme 3000 jer mora da te prijavi.. hahahahahahaha za koju zemlju su ovi proracuni?

  • Realan lik

    6. april 2017 | 14:20

    Hmmm.. Prosecna plata 50k I oboje zaposleno, a u kojoj to zemlji? Kod nas nije sigurno. Kod nas 35k I jedan zaposlen a dva stiudenta,a od toga na hranu I racune ode 50k. Srbijo obecana zemljo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA