ALARMANTNO: Vreli dani u Srbiji opasni po život!

"Smrtni ishodi usled velikih vrućina su mogući, jer kada se ekstremnim temperaturama doda loše stanje organizma, uzrast, pol, socioekonomski faktor i nepridržavanje preporuka, takav neželjen scenario je veoma moguć", kaže dr Snežana Matić-Besarabić

  • 0

Prim. dr Snežana Matić-Besarabić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda kaže za Telegraf.rs da su vreli dani ili "talasi vreline" veoma opasni i da je usled izlaganja velikim vrućinama i nepridržavanja saveta lekara moguć i smrtni ishod1

Besarabićeva dodaje da su talasi vreline deo klimatskih promena koje se registruju u poslednjih desetak godina i predviđaju na dugi niz godina (preko 20 ili 30), a najznačajnije za stanovništvo velikih urbanih sredina je da pažljivo prate sve savete koji se emituju putem različitih medija .

Ona tvrdi da su za vreme talasa vrućina mogući smrtni ishodi, ali, kako kaže, "treba naglasiti da uz već prisutne ekstremne temperature i drugi kofaktori doprinose takvom ishodu".

- Smrtni ishodi usled velikih vrućina su mogući, jer kada se uz ekstremne temperature doda i loše stanje organizma, uzrast, pol, socioekonomski faktor i nepridržavanje preporuka, takav neželjen scenario je veoma moguć - kaže dr. Matić-Besarabić.

Ona upozorava da, ukoliko se ne pridržavamo saveta, "može da nam se desi da osetimo iznenadnu slabost, posebno na javnim mestima, kao i kolabiranje, nesvestice, pogoršanje osnovne bolesti".

- Preterano rashlađivanje korišćenjem hladnih pića, boravak u prostorijama s niskim temperaturuama (razlika veća od 10 Celzijusa), nezaštićenost od preteranog sunčevog zračenja mogu doprineti lošijoj adaptaciji i dovesti do neželjenih i neočekivanih reakcija organizma - objašnjava ona.

Snežana Matić-Besarabić kaže da je u vreme velikih vrućina veoma važno održavati ličnu higijenu, posebno higijenu ruku, dobro prati voće i povrće koje se koristi. Hrana treba da je zaštićena od dejstva visokih temperatura, dobro termički obrađena, a treba izbegavati prejedanje već rasporediti obroke umerenih količina i lako svraljivu hranu".

- Preventivno ponašanje u cilju zaštite sopstvenog organizma i zdravlja je prvi korak u zaštiti od pojava i reakcije organizma na ekstremno visoke temperature, kao i visok indeks sunčevog zračenja. U populaciji imamo grupe koje se nazivaju vulnerabilnim, tj. osetljivijim od ostalog stanovništva, a to su pre svih mala deca (od 0 do 6 godina), hronični bolesnici, stari ljudi i trudnice, koji moraju da se ponašaju u skladu sa svojim osnovnim stanjem zdravlja i da u ovom periodu velikih vrućina slušaju i poštuju savete koje im daju zdravstveni stručnjaci - upozorava Matić-Besarabić.

Hitna pomoć je danas do 14 časova obavila 89 intervencija, od kojih 37 na javnom mestu, i broj poziva toj zdravstvenoj službi je danas povećan, izjavila je portparol Nada Macura, a u Beogradu je u 14 časova izmereno 35 stepeni.

Podsetimo, jednoipogodišnji dečak H.K. preminuo je u Sanskom Mostu od posledica temperaturnog šoka, kada je iz klimatizovanog automobila izašao na znatno višu temperaturu.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA