POLICIJA RAZOTKRILA METODE PREVARANATA: Najčešće varaju na ovih četiri načina, prvi je najopasniji

Policija apeluje na starije osobe da ne puštaju u svoj dom nikakve službene osobe radi besplatne masaže, provere novca, povraćaja poreza ili uzimanja otisaka prstiju s novčanica ili nakita

  • 4

Zagrebačka policija obavila je analizu krivičnih dela drskih krađa i prevara na štetu starijih osoba i ustanovila da se svake godine povećava broj upravo takvih zločina. S obzirom na to da su stariji građani u velikom broju slučajeva lakoverni i u strahu ako žive sami, policija je objavila upozorenje kako da prepoznaju lopova i šta da učine da se eventualna pljačka i napad unapred spreči.

Nova telefonska prevara: Ako vas neko pozove i pita: "Da li me čujete?", SPUSTITE SLUŠALICU

SRPSKE BANKE ŠALJU DRAMATIČNO UPOZORENJE: Ako dobijete ovu poruku možda ste na meti lopova

Oni apeluju na osobe starije životne dobi da ne puštaju u svoj dom nikakve službene osobe radi besplatne masaže, provere novca, povraćaja poreza ili uzimanja otisaka prstiju s novčanica ili nakita, a osobama koje brinu o njima savetuju da ih upute u mere zaštite kako ne bi postali žrtve.

Objavu PU zagrebačke prenosimo u celosti:

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Prvi način je da kada se prevarant žrtvi lažno predstavlja kao medicinski radnik ustanove koje pruža medicinske usluge, a koji najčešće nude besplatnu masažu, a sve kako bi samo ušli u stan. Dok jedna osoba masira žrtvu, druga osoba pretražuje stan i traži novac i nakit iz stana, ili kroz otključana vrata uđe u stan treća osoba koja takođe krade novac ili nakit.

Drugi način - prevarant se lažno telefonom predstavi kao zaposleni u banci, uveravajući žrtvu da su se pojavile lažne novčanice ili da im je istekao rok, i da će doći na njihovu adresu kako bi preuzeli novac, koji će im nakon provere i vratiti. Ukoliko potencijalna žrtva odbije posetu "bankara", onda oni prete zvanjem policije, privođenjem i pretragom stana.

Treći način - prevaranti se lažno telefonom predstavljaju žrtvi kao policijski službenici koji su pronašli počinioca krivičnog dela, i navodi da će doći na njihovu adresu po otiske prstiju na novčanicama i nakitu koje imaju u svom domu. Kada na adresu dođe lažni policijski službenik, žrtva joj lakoverno predaje novčanice i nakit.

Foto-ilustracija: Profimedia/Martin Mehes/ČIF,  e-stock.us/Petar Jovanovic Foto-ilustracija: Profimedia/Martin Mehes/ČIF, e-stock.us/Petar Jovanovic

Četvrti način - prevaranti se žrtvama telefonom predstavljaju kao radnici Poreske uprave, i uveravaju ih da su dobili povraćaj novca, koji će im biti isplaćen tek kada uplate određeni iznos. Tada na adresu dolazi lažni poreski radnik a žrtva predaje novac.

Policija savetuje žrtve da uvek budu sumnjičavi i nazovu policiju na broj 192.

- Napominjemo da zaposleni u bankama, zavodu za zdravstveno osiguranje, porezni i policijski službenici ne dolaze na adrese stanovanja i ne menjaju novac radi isteka, ne obavljaju povraćaj poreza, a policijski službenici ne dolaze na adrese stanovanja radi uzimanja otisaka prstiju s novčanica ili nakita. U slučaju da policijski službenici dođu na adresu stanovanja, predstavljaju se službenom značkom i za sva postupanja izdaju dokument odnosno potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta - navodi se u upozorenju policije i dodaje.

Foto: Profimedia, Tanjug/Nikola Dimitrijević Foto: Profimedia, Tanjug/Nikola Dimitrijević

- Takođe, apelujemo na osobe koje se brinu o starijima koji žive sami u stanu ili kući, da im daju jasna upozorenja da ne puštaju u svoj dom nikakve službene osobe radi besplatne masaže, provere novca, povraćaja poreza ili uzimanja otisaka prstiju s novčanica ili nakita.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Jutarnji. hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    8. april 2017 | 08:08

    U prevodu,ne pustajte nikoga koga niste sami pozvali.

  • Boki

    8. april 2017 | 06:46

    Zato treba poznavati ustav i prava gradjana, predmet koji je bio obavezan u skolama i tako dosadan. Ipak kada poznajes svoja prava i zakone nece te prevatiti tek tako i lako ih mozes razotkriti jer znas da to sto rade nije moguce po zakonu.

  • Sava Savanovic prvi Srpski vampir

    8. april 2017 | 07:40

    Iako star, koliko čovek ipak treba da bude glup da bi naseo na ovakve pokušaje prevare?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA