≫ 

Britanci hoće da G7 protera Putina iz Sirije, Rusi žestoko odgovaraju: Nebitni ste, nema vas na mapi

Iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije saopštili da Britanija nema realnog uticaja na međunarodnoj sceni i da je "u senci partnera"

  • 26

Britanski ministar odbrane Majkl Felon izjavio je danas da je Rusija "posredno" odgovorna za svaku civilnu žrtvu prošlonedeljnog napada hemijskim oružjem u Siriji.

Iz Bele kuće poslali jezivu poruku: Napad na vojni aerodrom u Siriji treba da bude snažan signal za ostatak sveta

- Rusija mora da pokaze rešenost koja je neophodna da bi se sirijski režim disciplinovao. Rusi imaju uticaja u tom regionu... Ovaj najnoviji ratni zločin dogodio se pred njihovim očima - napisao je Felon u autorskom tekstu za britanski "Sandej tajms".

Tramp uputio pismo Kongresu o napadu na Siriju: U njemu je najavio sledeće akcije (FOTO)

Britanski ministar ističe da, ako Rusija želi da bude oslobođena odgovornosti za buduće napade, ruski predsednik Vladimir Putin mora da trajno rashoduje arsenal hemijskog oružja sirijskog predsednika Bašara al-Asada i da uzme puno učešće u procesu održavanja mira UN.

Fotografija koja slama srca: Krik oca koji na rukama nosi mrtve blizance."Tihi ubica" ih je ugušio, naš dom je postao mrtvačnica (FOTO)

Najmanje 70 osoba poginulo je u onome za šta SAD tvrde da je bio napad hemijskim oružjem u Siriji, zbog čega su američke snage u petak ispalile 59 krstarećih raketa u sirijsku vazduhoplovnu bazu iz koje je, kako SAD veruju, izveden napad hemijskim oružjem.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Damask i Moskva negirali su da sirijske snage stoje iza napada hemijskim oružjem, ali su zapadne zemlje odbacile njihovo objašnjenje da su se hemikalije izlile iz pobunjeničkog skladišta oružja posle jednog vazdušnog napada, podseća Rojters.

Džonson traži od G7 da proteraju Vladimira Putina iz Sirije

Prema zajedničkom planu Velike Britanije i SAD, koji u delo sprovodi britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson, ruskom predsedniku Vladimiru Putinu biće poručeno da povuče trupe iz Sirije i prestane da podržava sirijskog predsednika Bašara al Asada, piše "Sandej telegraf".

List podseća da je Džonson u subotu otkazao posetu Moskvi nekoliko sati pre nego što je trebalo da poleti za Moskvu, nakon što je obavio ponoćni telefonski razgovor sa državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Oni su se složili da bi Džonson, umesto odlaska za Rusiju, trebalo da povede napore na obezbeđivanju "žestokog" saopštenja grupe sedam industrijalizovanih nacija G7, vezanog za umešanost Rusije u Siriji.

Tilerson će ruskim zvaničnicima prilikom posete Moskvi ovog meseca, predložiti sporazum kojim bi trebalo da bude okončan građanski rat u Siriji.

Pokušaji da se osigura "jasna i usklađena poruka Rusima" o Siriji, biće u fokusu samita G7 u Italiji ove nedelje.

Kako se navodi, Džonson želi da se usaglasi saopštenje koje će podrazumevati tranziciju vlasti bez učešća sirijskog predsednika Bašara al Asada i povlačenje ruskih snaga iz Sirije koje bi trebalo da bude obavljeno na kraju.

Izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Britanije izjavio je da je "bilo očigledno ove nedelje da su i Tilerson i Tramp rekli da za Asada nema budućnosti".

- Jedan od ishoda koje bi samit G7 mogao da ima jeste da kažemo da Asad mora da ide - naveo je ovaj izvor.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

On je kazao da će Džonsonov telefon "biti usijan" u pokušaju da osigura "vrlo snažno i žestoko" saopštenje o umešanosti Rusije u Siriju.

Grupa G7 koju čine Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD, uljučivala je i Rusiju do 2014. i tada bila poznata kao grupa G8, ali je nakon pripajanja Krima, suspendovano rusko članstvo u tom političkom forumu.

Odgovor Moskve: Britanija nema međunarodnog uticaja

Međutim, Moskva je danas oštro kritikovala London nakon što je britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson otkazao planiranu posetu Rusiji zbog podrške koju ta zemlja pruža sirijskoj vladi, pri čemu je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da Velika Britanija nema realnog uticaja na međunarodnoj sceni i da je "u senci partnera".

Otkazivanje Džonsonove posete Moskvi, navodi se u saopštenju "još jednom potvrđuje sumnje u dodatu vrednost dijaloga s Britancima, koji nemaju svoj stav o većini aktuelnih pitanja", prenosi AFP.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Britanci nemaju istinskog uticaja na tok međunarodnih pitanja, pošto su ostali u senci svojih strateških partnera - ističe rusko Ministarstvo, koje je izrazilo uverenje da je Londonu potrebniji dijalog s Moskvom, nego Moskvi sa Londonom.

Ministarstvo napominje da postoji "suštinski nesporazum ili neznanje o tome šta se događa u Siriji, kao i o ruskim naporima da se ta kriza reši".

Džonson je u subotu saopštio da neće putovati u Moskvu iduće nedelje, rekavši da je "razvoj događaja u Siriji u osnovi izmenio situaciju".

- Žalimo zbog toga što Rusija kontinuirano brani režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada čak i posle napada hemijskim oružjem na nedužne civile - rekao je šef britanske diplomatije, podseća britanska agencija.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    9. april 2017 | 15:26

    koje perverzije,pa zapad je ovo sve i kreirao

  • , Милорада​ ж 5 042017

    9. april 2017 | 13:50

    За Либију,Ирак,Туни,Египат,Бившу Југославију,би мбардовање Србије, републике Српске,иСирије Све су кривиђ пси рата Енглези уз непоштовање ничег договорено у Уједињеним нацијама ,герила ће им доћи главе видећете

  • Zoki

    9. april 2017 | 14:41

    Napred Rusijo, samo ostro i na prvu, ovo je sve bagra koja rusi sve zivo zbog licnih interesa. Zrtve ih nezanimaju, samo interesi . Bagra teska i rade ono sto je hitler zapoceo, Amerika zeli da bude glavna na kontinentu i zavede bijedu i robovlasnistvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA