Samo dvoje je preživelo: 110 srpskih mladića je hrabro krenulo u poslednju borbu na Košarama i zaustavilo DESET PUTA brojnijeg neprijatelja!

Bitka je neprekidno trajala 67 dana, tokom kojih se po srpskoj vojsci tuklo sa svih strana, ali OVK nije uspeo da dublje prodre na Kosmet

Pre tačno 18 godina na današnji dan, 108 najhrabrijih Srba poginulo je braneći svoju zemlju na Košarama.

Ko je Prokletijama dao ime, imao je pravo: Boj na Košarama u očima njegovih branilaca, svedočenja heroja koja i dalje bole (VIDEO)

Dirljiv susret heroja sa Košara i ruskog ambasadora na Marakani: Njegove reči će sigurno dobro da zapamti (VIDEO)

RATNI HEROJ SA KOŠARA ŽIVI U BEDI: Državi dao oko i sedmoro dece, a od nje dobio medalju i NIŠTA VIŠE!

- U glavi mi je stalno jedan detalj. Negde iznad Mališeva sreli smo vojnu jedinicu, stali su tu da se pregrupišu. Jedan vojnik, plavokos, prljav, namazan vojničkim bojama, seda na oružje koje su vukli i stavlja pored sebe kasetofon. Ubacuje kasetu sa trubačima dok gore bundaju avioni, okreće se ka meni, diže tri prsta i kaže: "Sve je ovo za Srbiju". Svi su tako razmišljali, niko se nije pitao zbog čega je tamo, znali su, branila se Srbija - priča Milovan Drecun, danas poslanik, a te 1999. godine jedini novinar koji je izveštavao o nadljudskoj borbi srpske vojske pred daleko nadmoćnijim eprijateljem na Košarama.

Na Veliki petak, 9. aprila 1999. rano ujutru, oko 1.500 pripadnika OVK je uz podršku albanske artiljerije i NATO avijacije napalo rejon karaule Košarena frontu širine nekoliko kilometara.

U tom trenutku Košare je branilo samo 110 mahom golobradih mladića, od oko 19-20 godina, na redovnom služenju vojnog roka, a jedan deo njih je tek proslavio punoletstvo.

Bitka je neprekidno trajala 67 dana, tokom kojih se po srpskoj vojsci tuklo svim raspoloživim sredstvima, i iako je na kraju OVK zauzeo karaulu, nije uspeo dublje da prodre na Kosovo i Metohiju, što je bio osnovni cilj napada.

Printskrin: Youtube/RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal Printskrin: Youtube/RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal

- Bilo je izuzetno dramatično, borbe su bile teške i žestoke, napadi brutalni i krvavi. Šuma je bila toliko gusta da neprijatelja niste mogli da uočite ni kada vam se približi na deset metara. NATO je konstantno bombardovao , artiljerija je tukla dan i noć, teroristi pretili - priseća se Drecun za Srpski Telegraf.

Kako kažu mnogi stručnjaci, najveći problem je bio što se karaula nalazi na takvom položaju, da je neodbranjiva.

Drecun smatra takođe da je ova bitka bila presudna za ishod rata na Kosovu 1999. godine.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Srpski Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    10. april 2017 | 08:51

    Neka im je slava i hvala! Ne smijemo zaboraviti ove ali ostale nase junake! Ovi momci zasluzuju barem spomenik! Snimio bih i film, ne dozvolimo da ovo padne u zaborav!

  • Zlaja

    10. april 2017 | 08:42

    Slava im i hvala!

  • Drekavac

    10. april 2017 | 08:43

    Slava im.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA