Premijer Plenković imenovao poverenika: Agrokor će od danas voditi Ante Ramljak

- Pred nama je bitka za Agrokor, bitka za zaposlene, dobavljače, poverioce... Bitka da se ovo ne prelije na celu privredu Hrvatske, pa i širi region - rekao je ramljak na konferenciji za novinare

  • 2

Hrvatski premijer Andrej Plenković imenovao je danas na sednici Vlade Antu Ramljaka za poverenikom za Agrokor, shodno odredbama Zakona o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za tu zemlju, javljaju hrvatski mediji.

Ekonomski zemljotres u regionu: Ne možemo svi da potonemo sa Agrokorom, nećemo to dozvoliti

Odluka o povereniku je doneta većinom glasova članova Vlade.

- Drago mi je da mogu nakon ove sednice Vlade da predstavim gospodina Ramljaka kao iskusnog čoveka koji je većinu svog poslovnog života proveo u privredi. Ima iskustva u jednom okviru državne uprave što će mu sigurno biti korisno - izjavio je Plenković posel sednice vlade, javlja N1 Hrvatska.

Ova odluka je, kako je dodao, na putu prema Trgovačkom sudu i tokom dana se očekujemo i njihova formalna odluka.

- Time su se ispunili uslovi za aktivaciju zakona. Najbitnije je da u ovom tenutku i kroz dijalog s dobavljačima, koordinacijom s bankama i kreditorima na današnjim sastancima precizno dogovorimo dinamiku aktivnosti ove nedelje. Bitno je da dođe do nove likvidnosti i na taj način će se do Uskrsa osigurati plate zaposlenima i omogućiti plaćanje potraživanja dobavljačima - rekao je Plenković.

Foto: Tanjug/HINA/Lana Silvar Dominic Foto: Tanjug/HINA/Lana Silvar Dominic

On je izrazio uverenje da će se i poslanici opozicije u Saboru, koji nisu glasali za tzv. "lex Agrokor" postepeno "osvestiti i da će biti učesnici ovog procesa".

- Gospodin Ramljak ima potrebne reference i potrebno iskustvo. Kada smo razmišljali o profilu osobe, tražili smo onu koja poznaje aktere hrvatske privrede, koja tačno zna ko je ko i kakvi su međusobni odnosi. Osoba koju Vlada postavlja na tu poziciju mora ima institucionalnu memoriju - kazao je Plenković.

Ramljak, koji je zajedno s hrvatskim premijerom bio na pres konferenciji, rekao je da je pred njima zahtevan i težak zadatak.

- Pred nama je bitka za Agrokor, bitka za zaposlene, dobavljače, poverioce... Bitka da se ovo ne prelije na celu privredu Hrvatske, pa i širi region. Vremena stvarno nemamo puno, malo ga je. Ja sam od danas 24 sata samo u tome i pokušaću zajedno sa svojim timom da smirimo tenzije oko kompanije, da vratimo poverenje dobavljača, poverilaca, banaka i da normalizujemo poslovanje. To je prvi prioritet - poručio je on.

Dodao je da će već danas imati sastanke s dobavljačima i bankama, i pokušati sve da omogućeo isplatu plata do Uskrsa.

Printskrin: Youtube/TV1 HD Printskrin: Youtube/TV1 HD

- Ako to uspemo, i dobavljačima i radnicima, pogotovo malim poljoprivrednim gazdinstvima, pred nama se onda nalazi duže razdoblje sveobuhvatnog restrukturiranja grupe. Ono će trajati i biti intenzivno, no verujem da niko nema iluziju da će to biti preko noći. To će idućih 12 meseci biti intenzivan posao. Cilj mi je da vratim ozbiljno narušeno poverenje dobavljača i smirim situaciju... - rekao je Ramljak.

Ante Ramljak je od 1997. do 2007. godine bio predsednik uprave hrvatske podružnice investiciono-savetničke kompanije CAIB, gde je bio zadužen za projekte spajanja i preuzimanja u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji.

Od 2007. radi u "Kvestusu (Quaestus) Borislava Škegre. Početkom septembra 2007, Ramljak preuzima vođenje Kvestus finansijskog savetovanja d.o.o., gđe ostaje sve do 2012, kada kao član upravnog odbora preuzima Sektor energetike u Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI).

Ramljaka je za člana uprave CEI imenovala vlada u martu 2012. godine, kada je Radimir Čačić kao ministar ekonomije i prvi potpredsjednik Vlade Zorana Milanovića bio nadležan za energetiku.

Pogledajte video:

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA