Tramp sprema atentat na Kim Džong Una: Tri scenarija kako planira da uništi Severnu Koreju

Iako nije jasno hoće li zaista doći do oružane akcije, sve upućuje da bi Tramp, suprotno očekivanjima njegovih pristalica, mogao biti vrlo ratoboran američki predsednik

  • 21

Američki državni sekretar Reks Tilerson još jednom je sugerisao na mogućnost vojne akcije protiv Severne Koreje, dodavši da se Kina "slaže da akcija mora da se preduzme". Jedna od opcija kojom američki predsednik Donald Tramp raspolaže kako bi rešio pitanje opasnosti koju predstavlja Severna Koreja jeste i atentat na lidera te zemlje Kim Džong Una.

Američka jurišna flota krenula ka Koreji: Oni su nam i dalje pretnja broj 1

Podsetimo, američki nosač aviona Karl Vinson iz klase Nimitz u pratnji vazduhoplovnog eskadrona, dva razarača za lansiranje raketa i krstarice za lansiranje raketa upravo plovi prema Severnoj Koreji.

Kako navodi portparol američkog zapovedništva na Pacifiku Dejv Benham, razlog je to što "pretnja broj jedan u regionu ostaje Severna Koreja zbog svojeg neodgovornog, destabilizirajućeg i neopreznog programa raketa, i nastavka istraživanja kako bi se obezbedila nuklearnim oružjem".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Tilerson: Predsednik Si Đinping se slaže da akcija mora da se preduzme

A u današnjem intervjuu za CBS Tilerson je izneo nove informacije o sastanku američkog i kineskog predsednika, Donalda Trampa i Si Đinpinga, održanom u četvrtak - iste večeri kad je američka mornarica izvela taktički napad krstarećim projektilima na sirijsku vazduhoplovnu bazu Šejrat.

Dvojica predsednika "imala su opsežnu raspravu oko opasne situacije u Severnoj Koreji" naveo je Tilerson i dodao: "Predsednik Si očigledno razume, a mislim da se i slaže, da se situacija intenzivirala i dosegla određeni nivo pretnje pa da akcija mora da se preduzme", prenosi Index.hr.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Kinezi ne veruju da postoje prave okolnosti da bi se pokrenula rasprava sa vladom u Pjongjangu. Nadamo se da možemo da radimo sa Kinezima kako bi naterali vladu Demokratske Narodne Republike Koreje da se predomisli. I onda, u tom trenutku, možda rasprava može biti korisna. Ali mislim da postoji slaganje o tome koliko je situacija postala opasna. I mislim da je čak i Kina postala svesna da to predstavlja pretnju čak i kineskim interesima - ocenio je Trampov državni sekretar.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Tramp bi mogao da odobri atentat na Kim Džong Una?

Da SAD ima ozbiljne planove o mogućoj intervenciji protiv Severne Koreje, izvestio je i NBC u petak. Prema njihovom izveštaju, Trampu je kao vrhovnom zapovedniku na sastanku Veća za nacionalnu bezbednost ponuđeno više opcija. Jedna od njih je ponovno postavljanje nuklearnog naoružanja na teritoriji savezničke Južne Koreje.

Druga je atentat na vrhovnog lidera Severne Koreje Kim Džong Una i ostale zvaničnike režima zadužene za program nuklearnog i balističkog naoružanja.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Treća opcija koja se razmatra je tajna misija američkih i južnokorejskih specijalnih snaga koje bi sabotirale ili uništile ključnu infrastrukturu u Severnoj Koreji vezanu za nuklearnu pretnju iz te zemlje. CIA bi organizovala takvu akciju u slučaju da je Tramp odobri.

Severna Koreja je u međuvremenu oštro osudila američki taktički napad na Siriju, prvi u šest godina građanskog rata, kao "neoprostivi čin agresije".

Iako nije jasno hoće li zaista doći do oružane akcije, sve upućuje da bi Tramp, suprotno očekivanjima njegovih pristalica, mogao biti vrlo ratoboran američki predsednik.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

57 sati odluke pred američki napad: Tramp video slike mrtve dece, pa izabrao jednu od tri opcije. Bio je na večeri dok su grmeli projektili

Toj tezi ide u prilog i činjenica da je Tramp prošlog petka naredio da se sa američkog ratnog broda u Mediteranu ispale rakete na vojni aerodrom u Siriji u blizini Homsa. To je bio njegov odgovor na navodni napad hemijskim oružjem koji je izveo sirijski režim.

Donald Tramp je poznat po tome što je isprva isticao da se neće mešati u sirijski građanski rat, a onda je dodao da je ovaj napad hemijskim oružjem promenio njegovo mišljenje o predsedniku Sirije Bašaru Al Asadu.

Svojim napadom je želeo da pokaže kako "krvoproliće u Siriji mora da se okonča", ali je izazvao potpuno suprotnu reakciju.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    10. april 2017 | 16:12

    UN. su pretvorene u grobnicu medjunarodnog prava . Niti smeju niti hoce da zaustave americko orgijanje i unistavanje suverenih drzava . Organizacija koja je izgubila smisao postojanja , osim ako podrzavanje NATO zlocina nije nova uloga .

  • Чарапанка

    10. april 2017 | 20:45

    'ajde Kime, rokni jednu...!!!!!

  • Belasica

    10. april 2017 | 15:59

    Ajde bre Kime, pali već jednom, i sprži to zlo od amerike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA