Snimak iz američkog aviona koji svi dele: Putnika nasilno izbacili iz sedišta, vukli ga po podu i raskrvarili mu lice (VIDEO)

Ovakvi incidenti su zaista retki, ali služe kao dramatični podsetnik na moralno skandalozan odnos pun nejednakosti između potrošača i industrija u kojima dominira tek šačica najvećih kompanija

  • 7

Putnika prebukiranog leta Junajted erlajnza iz Čikaga za Luizvil službenici i policija su nasilno su izbacili iz sedišta, raskrvarili mu lice i vukli ga kao vreću smeća kroz celi prolaz letelice.

Evo šta će se dogoditi ako u avionu ostavite upaljen mobilni telefon

Incident se dogodio u nedelju, a nekoliko užasnutih putnika sve je snimilo telefonima i objavilo na internetu.

Nakon lavine kritika, iz Junajted erlajns juče su objavili licemernu izjavu u kojoj se izvinjavaju samo za prebukiranje. Glavni direktor kompanije Oskar Munoz izvinio se "jer su morali da premeste putnika", kao da su ga samo lepo zamolili da napusti avion.

Ovakvi incidenti su zaista retki, ali služe kao dramatični podsetnik na moralno skandalozan odnos pun nejednakosti između potrošača i industrija u kojima dominira tek šačica najvećih kompanija.

 

Jedan od putnika koji je svedočio incidentu ispričao je što se tačno dogodilo. Iz Junajted erlajnsa su objavili da će četiri putnika morati da prepusti mesta njihovim zaposlenima i ponudili su im 800 dolara kao naknadu za dobrovoljno napuštanje aviona.

Niko se nije javio pa su rekli da je kompjuter nasumično izabrao putnike koji su morali da odu. Čovek kojeg su nasilno izbacili je doktor koji je odbio da napusti avion jer je morao da radi sledeće jutro.

Zakon dopušta avionskim kompanijama prebukiranje zbog mogućnosti da se neki od putnika ne pojave. Međutim, u zakonu piše da smeju da odbiju ukrcavanje putnika u prebukirani avion, ali ne i da ih smeju izbacivati, pogotovo ne nasilno, nakon što su se već ukrcali.

Takođe, prema zakonu su iz Junajted erlajnsa mogli putnicima da ponude i do 1.350 dolara da dobrovoljno napuste avion, ali to nisu učinili. Apsurdna je i činjenica da zakon ograničava iznos koji kompanija može da isplati kao naknadu. Ako već prodaju potrošačima usluge koje im na kraju uskrate, onda moraju da plate pravu tržišnu cenu naknade.

Putnici se uglavnom ne mogu boriti protiv velikih kompanijama jer je Vrhovni sud nizom odluka smanjio prava potrošača. U SAD-u četiri kompanije: Junajted, Delta, Amerikan i Sautvest poseduju 80 posto domaćih letova i zarađuju više od 20 milijardi dolara godišnje. Avionska i telekomunikacijska industrija postale su primer sektora koji s vremenom za potrošače postaju sve gori.

Pogledajte video:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lucifer

    11. april 2017 | 11:47

    Najlakse zaradjen milion u njegovom zivotu... Naravno kad ih bude tuzio

  • Свети светац Светомир

    11. april 2017 | 12:33

    Кажем је да држава,власт,властодржци,чиновничићи, праве законе за себе.Ко нас пита.?!

  • Luna

    11. april 2017 | 13:38

    Americka demokratija na delu. Djubrad!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA