Amerika vrši pritisak na Mađarsku zbog Soroševog univerziteta

"Pozivamo vladu Mađarske da obustavi primenu zakona", izjavio je u utorak portparol Stejt Departmenta Mark C. Toner

  • 9

SAD je pozvao Mađarsku da suspenduje primenu zakona koji, prema tvrdnjama Vašingtona, ugrožava nastavak rada Univerziteta u Budimpešti, čiji je osnivač finansijer Džordž Soroš, piše Rojters.

Orban žestoko krenuo protiv Soroša: Odobren zakon protiv njegovog univerziteta, čiji je i mađarski premijer bio stipendista (VIDEO)

Mađarski predsednik Janoš Ader potpisao je zakon u ponedeljak uprkos uličnim protestima protiv njega u Budimpešti i osude u inostranstvu. Još jedan masovni miting protiv ovog zakona planiran je za kasnije u sredu.

- Pozivamo vladu Mađarske da obustavi primenu zakona - izjavio je u utorak portparol Stejt Departmenta Mark C. Toner, a prenose vašingtonski mediji.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Premijer Viktor Orban, kritičar liberalnih civilnih organizacija koje se finansiraju iz fonda Džordža Soroša, inače rođenog Mađara, rekao je da je Centralno-evropski univerzitet prekršio pravila za dodelu diploma, što su tvrdnje koje ova visoka obrazovna ustanova odbacuje.

- Želimo da vidimo svu dokumentaciju i dokaze u cilju rešavanja bilo kakvih mogućih nepravilnosti kako bi sam univerzitet i druge pogođene institucije mogle da nastave rad - rekao je Toner i istakao da bi sporni zakon takođe mogao ugroziti poslovanje drugih američkih univerziteta sa studijskim programima u Mađarskoj.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Orbanova Vlada objasnila je da je cilj novog zakona da se bavi administrativnim nedostacima stranih univerziteta u Mađarskoj. Kritičari, međutim, kažu da je zakon deo šireg obračuna sa nevladinim organizacijama koje su povezane sa Sorošem.

Mađarska je inače zbog istog zakona suočena sa kritikama iz SAD i Brisela, a za danas je u Evropskoj komisiji zakazana i rasprava na ovu temu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    12. april 2017 | 12:30

    Mađari, šta reći nego samo bravo.

  • 1989

    12. april 2017 | 12:18

    Nema veceg zla od sorosevih placenika.

  • , Милорада​ ж 5 042017

    12. april 2017 | 11:46

    Господине Орбан урадите све по закону не дозволите да вас мењају и наређују мешетари и плаћеници Сороша убице

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA