Nestašica prasića pred Uskrs: Za samo dva dana svinjetina poskupela za 15 dinara!

Obori u Srbiji ostali su prazni, praseta nema ni na vidiku, pa će uskršnja trpeza verovatno ostati bez pečenja

  • 8

Stručnjaci kažu da se zbog velikih oscilacija u ceni odustajalo od uzgoja, pa je došlo do nestašice tovnih, ali i prasića za klanje, pišu "Novosti".

Danas počinje velika nedelja: Svaki dan važe određena pravila i običaji!

Ako ovih oznaka nema - boje za jaja su OTROVNE! Dobro pogledajte!

Ovako će raditi pijace tokom Uskršnjih praznika

Za kilogram žive vage sada treba dati oko 320 dinara, čime je prase gotovo dostiglo cenu jagnjadi. Krajem prošle godine cena je bila oko 180 dinara za kilogram živog praseta, dok je živa vaga svinje bila od 125 do 135 dinara.

- Ovakve promene u cenama, još nismo imali, a sve je manje i malih proizvođača svinja - objašnjavaju u jednoj novosadskoj mesnoj industriji za "Novosti".

- Cena prasića za tov je oko 320 dinara, a ovih za klanje gotovo da nema nigde. Od početka godine, to je zanemarljiv broj onih koji su za klanje. Kod nas je zatvoren ciklus, ali naša proizvodnja ne zadovoljava naše potrebe. Cena svinja na srpskom tržištu, ali i van Srbije je izuzetno visoka, pa nije bilo nekog uvoza. Ovo što ima od prasića, nije za klanje, već ih kupuju tovljači. Nestašica se bitno oseća.

Kako pišu "Novosti", karakteristično je da pred praznike raste cena prasića i svinja, ali je samo u poslednja dva dana ta promena bila za 15 dinara. Proizvođači su u trci za svakim prasetom, naročito oni koji nemaju zatvorene cikluse.

Jagnjad se više nigde u Srbiji ne mogu kupiti direktno od stočara. Zato ih nema na stočnim pijacama, a ne mogu se izabrati ni iz tora. Razlog su subvencije države od 2.000 dinara po grlu, koje se mogu dobiti samo kada se jagnjad prodaju u klanicama.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stvarno?

    13. april 2017 | 21:33

    a shto kukaju neki? pa nije skupo. 117-119 dana ga svinja nosi pa 3-5 nedelja prase sisa. pa jedno mesec dana se hrani da bi naraslo 15-20 kila. znachi proces od 6 meseci. a seljak mora minimum 2-3 puta dnevno u obore. i naravno seljak smrdi na obore.kome je skupo neka ih pravi sam ili neka proizvede. josh ce "godpoda neradnici " gloginje da jedu. a usput...... pa ne mora da se jede prasetina. przite jaja i mazite pashtetu.

  • Zoki

    12. april 2017 | 10:53

    Moze kod mene da se kupe jagnjici hranjeni bez koncentrata 400 din za kg

  • Н. С

    14. april 2017 | 12:28

    Како држава брине о сточарима, ми ћемо ускоро прасе видети само на сликама као праисторијску животињу. Катастрофа и срамота. Брига је само да сељак случајно нешто. НЕ ЗАРАДИ, а робује свему што производи.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA