Opet se spremite na udar na novčanike: Čak i povrće će nam postati luksuz

Na rast cena voća i povrća od oko 20 do 30 odsto uticali vremenski uslovi

  • 8

Nešto hladnija zima ispod proseka ostavila je posledice po ovogodišnji poljoprivredni rod, tako da je povrće prilično poskupelo, a pšenice je zasejano manje nego u poslednjih 80 godina. Ni ovo proleće nije bilo naročito povoljno, pa stručnjaci najavljuju veće cene voća i povrća, ali ne toliko velike, jer džep potrošača to ne bi podneo.

Zašto Beograđani hrle noću na pijacu, ovo se ne viđa svaki dan: Noćni market "Coolinarenje u bloku 44" (FOTO)

Pijačne tezge crvene, a oko njih se širi najlepši miris: Ali, ko god im priđe, odbije ga JEDNA STVAR

U Srbiji je zabeležen rast cena povrća i čvrstih goriva iznad sezonski uobičajnog.

- Prema podacima RHMZ, januar ove godine bio je najhladniji u prethodnih 30. Takvi uslovi su bili krajnje nepovoljni za domaću ponudu povrća. Pošto su bili slični vremenski uslovi i u većem delu Evrope, to je istovremeno ograničavalo mogućnost uvoza. O tome u kojoj meri se hladno vreme odrazilo na tržište voža i povrća u januaru i februaru govore i raspoloživi podaci Evrostata - kumulativan rast cena ovih proizvoda zabeležen je u svim evropskim zemljama, a posebno u centralnoj i delu južne Evrope. Uticaj vrmena evidentan je i na tržištu čvrstih goriva - objasnili su u NBS-u.

Zima je ostavila traga na pšenici koja je sa zakašnjenjem zasejana, a malo je uticala i na voće. Takođe, dodatno je loše što mi sejemo seme sa tavana, koje je lošijeg kvaliteta i daje manji rod. Inače, ove sezone je pšenice posejano najmanje u 80 godina, te je pod pšenicom oko 350.000 do 500.000 hektara, a ranije je bilo oko 600.000. Biće dovoljno za naše tržište, a za izvoz pitanje je. Ni ovo proleće nije bilo povoljno. Čim je manji rod, rastu cene - rekao je Branislav Gulan, član odbora za selo SANU.

Očekuje se da su na rast cena voća i povrća od oko 20 do 30 odsto uticali vremenski uslovi.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Alo!)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DH

    17. april 2017 | 09:06

    Glasali ste eto vam.. Nije mi vas zao, zao mi nas koji nismo za AV!!! Sto trpimo zbog vas

  • gaga

    17. april 2017 | 08:38

    ziveti u srbiji je sve teze.nemastina je sve veca.svakodnevna poskupljenja samo idu tome u prilog.poskupljenje goriva ce samo da pogura jos veci rast cena.sve to ne treba da nas brine.sta je to za jednog tigra na balkanu.

  • Eto ti ga sad.

    17. april 2017 | 08:49

    Napredno nema sta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA