Evropa poručila Turskoj da pažljivo razmisli o svojim koracima posle referenduma

Na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova, 51,3 odsto glasača bilo je za promene, dok je 48,3 odsto bilo protiv, saopštila je izborna komisija

  • 3

Tursko rukovodstvo trebalo bi pažljivo da razmisli o svojim narednim koracima, imajući u vidu tesnu pobedu pristalica ustavnih reformi, kojima se proširuju ovlašćenja predsednika te zemlje Redžepa Tajipa Erdogana, izjavio je sinoć generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland.

Crne prognoze za Evropu: Zbog tesne pobede Erdogana, Turska na ivici građanskog rata

Kako je naglasio u saopštenju, "od izuzetnog značaja" je obezbediti nezavisnost sudstva u skladu sa principom vladavine prava, koje je garantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Prema njegovim rečima, Savet Evrope, čiji je Turska punopravni član, spreman je da podrži zemlju u tom procesu, preneo je Rojters.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Tursko biračko telo podržalo je izmene Ustava. S obzirom na tesnu pobedu, tursko rukobodstvo bi trebalo da pažljivo razmisli o narednim koracima - poručio je Jagland.

Turska bi trebalo da obezbedi najširi mogući nacionalni konsenzus oko ustavnih amandmana, imajući u vidu tesan rezultat referenduma o ustavnim reformama, saopštila je sinoć Evropska komisija.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova, 51,3 odsto glasača bilo je za promene, dok je 48,3 odsto bilo protiv, saopštila je izborna komisija.

Sultan, gospodar i šef: Sve o Redžepu Tajipu Erdoganu, svemogućem vladaru Turske

- Imajući u vidu tesan rezultat referenduma i dalekosežne posledice ustavnih amandmana, pozivamo turske vlasti da nastoje da obezbede naširi mogući konsenzus o njihovoj primeni - navodi se u saopštenju EK, preneo je Rojters.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Radi se o zajedničkom saopstenju šefa EK Žan-Kloda Junkera, visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini i komesara za proširenje Johanesa Hana.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @ KiKi

    17. april 2017 | 09:54

    More neka se Evropa pita što je sve manja i slabija A Turska sve jača

  • Cika Velja

    17. april 2017 | 08:58

    Pre Kine sav bofl zivota je dolazio iz Turske,bezakonje je novija forma opste slike turske drzave,a sad zaseo Sultan pa ce kao da bude bolje??? Malo morgen!!!

  • Hakan

    17. april 2017 | 12:48

    Car je zaseo na svoje mesto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA