ERDOGAN POSTAO SULTAN NA PREVARU? U toku glasanja, izborna komisija odjednom promenila pravila na biralištima

Izborna komisija odlučila je da će uvažiti i listiće koje pečatom nisu potvrdili izborni odbori, osim ako se ne dokaže da su lažni

  • 5

Erdogan je u nedelju proglasio pobedu na referendumu što je najveći politički presedan u modernoj istoriji Turske a i šire, ali opozicija je osporila rezultate zbog nepravilnosti i najavila da će podneti tužbe.

Dok je Erdogan proglašavao pobedu, na hiljade građana udaralo šerpama i loncima u znak protesta (FOTO) (VIDEO)

Za uvođenje predsedničkog sastava glasalo je 51,3 posto, a protiv se izjasnilo 48,7 posto birača, prema rezultatima 98,2 posto prebrojanih glasova.

Evropska komisija pozvala je tursku vladu da postigne "najširi mogući nacionalni konsenzus" pošto su birači u nedelju tesno izglasali predsednički sastav, a Erdogan je pozvao sve, uključujući turske saveznike, da poštuju rezultat referenduma na kojem su tesnom većinom izglasane ustavne promene kojima se proširuju njegova ovlašćenja.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Međutim, protivnici aktualnog predsednika žalili su se na nepravilnosti i traže ponovno prebrojavanje 60 posto listića.

Nakon što je Erdogan proglasio pobedu, stanovnici nekoliko četvrti u Istanbulu bacali su kroz prozore lonce i šerpe, u karakterističnom načinu iskazivanja nezadovoljstva u Turskoj. Protesti su izbili u najmanje četiri dela grada, kažu očevici, a videosnimci i fotografije na društvenim mrežama prikazuju manje skupine demonstranata na ulicama.

Protiv ustavnih promena glasala su tri najveća turska grada Istanbul, Ankara and Izmir kao i većinski kurdski jugoistok zemlje, objavile su turske televizije.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Dve glavne turske opozicione stranke osudile su navodne manipulacije na referendumu koje su išle "na ruku" Erdoganu.

Glavna opoziciona socijaldemokratska stranka CHP izvestila je da planira da ospori glasove sa gotovo 37 posto birališta, a brojka bi se, kako je kazao glavni advokat stranke Erdal Aksunger, mogla popeti i na 60 posto, prenose turski mediji. I druga opoziciona stranka HDP na Tviteru je objavila da namerava da ospori glasove sa čak "dve trećine" birališta.

Pomenute stranke oštro su osudile mere sprovedene samo nekoliko sati pre zatvaranja birališta, a reč je o tome da je Izborna komisija odlučila da će uvažiti i listiće koje pečatom nisu potvrdili izborni odbori, osim ako se ne dokaže da su lažni.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Iz prokurdski orijentisanog HDP-a su kazali da će rezultati biti nepoznati dok se ne finalizira njihova žalba visokom izbornom odboru o nepravilnostima tokom izbora.

- Rezultat referenduma jasan je znak da se dogovor ne može postići. Naši saradnici su smešteni u zatvoru, referendum je održan pod vanrednim stanjem, a senku na legitimnost glasanja bacaju i ostale represivne mere - rekao je novinarima portparol HDP-a Osman Bajdemir.

Izmene ustava, ukupno 18 članaka, omogućiće Erdoganu da imenuje i smenjuje ministre, kandiduje se još dva puta za predsednika i ponovo preuzme vođstvo nad svojom strankom AKP.

Rezultat referenduma odraziće se na napete odnose Turske sa Evropskom unijom. Erdogan tvrdi da time želi osigurati stabilnost i gospodarski rast, dok kritičari smatraju da želi apsolutnu vlast, tvrdi se u analizi portala "jutarnji.hr"

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA