≫ 

Deca iz Srbije zarobljena na aerodromu na Kipru: Grci im ne daju da pređu u turski deo!

U ambasadi Srbije na Kipru rekli su da su upoznati sa problemom i da čine sve da ga reše

  • 36

Trinaestoro dece iz Srbije od sinoć je "zarobljeno" na aerodromu u Larnaki na Kipru, jer im carinici grčke nacionalnosti nisu dozvolili da pređu u turski deo ostrva, potvrđeno je Tanjugu u Ambasadi Srbije u Nikoziji.

Na aerodromu zaplenili 18 rogova nosoroga u vrednosti od 3 miliona evra (FOTO)

Kompanija Er Pink je poslala dva aviona za prevoz dece iz Srbije koja se nalaze "zarobljena" na aerodromu u Larnaki na Kipru.

Kako je objasnio Dejan Bivolarević iz Ambasade Srbije, mališani Kulturno-umetničkog društva "Izvor", uzrasta od devet do 14 godina, trenutno se nalaze na terminalu, ali bi naredna dva dana trebalo da budu smeštena negde na grčkom delu ostrva.

Foto: Wikipedia/Tsiapinis Foto: Wikipedia/Tsiapinis

- Deca su trebala da gostuju na nekom Kulturno-umetničkom društvu na ''okupiranoj'' strani Kipra. Ne mogu da govorim o detaljima, jer nisam upoznat, ali kiparske vlasti im nisu dozvolile da pređu na taj deo - rekao je Bivolarević i dodao da bi detaljne informacije trebalo da dobije u toku dana.

Vođa puta i direktor KUD "Izvor" Dejan Tošić objasnio je da je to društvo trebalo da gostuje na festivalu folklora u mestu Girne (na grčkom Kirenija).

- U Larnaku smo krenuli juče oko ponoći i sleteli smo noćas oko dva sata po našem vremenu. Predali smo pasoše i pokazali pozivna pisma i veći deo grupe je prošao bez problema. Međutim odjednom je jedan carinik počeo da pravi problem i svi smo vraćeni. Smetalo mu je to što idemo u turski deo i što ćemo igrati tamo u parlamentu - objasnio je Tošić.

Foto: Facebook Foto: Facebook

- Pokušao sam da im objasnim da smo mi samo došli da igramo folklor i da se ne mešamo u njihove političke odnose, ali je on konstantno vikao na mene. Pitao me je kako nas nije sramota da mi pravoslavci idemo kod Turaka da igramo. Rekao je da je to isto kao naše Kosovo i da je to grčka zemlja na koju ni mi ni deca nećemo kročiti sa takvom pozivnicom. Zamolio sam ih da nam barem daju neku hranu i vodu za decu ali ni to nisu uradili - objasnio je Tošić i dodao:

- Planiraju da nas ovde drže do srede i onda vrate za Srbiju. A deca do tad da spavaju ovde na terminalu kao što su i noćas. Ne znam šta da radim niti kako da umirim mališane koji su uplašeni.

Foto: Facebook Foto: Facebook

U ambasadi Srbije na Kipru rekli su da su upoznati sa problemom i da čine sve da ga reše.

Foto: Facebook Foto: Facebook

- Otpravnik poslova Dragan Zurovac je na aerodromu u Larnaki i tamo daje sve od sebe da reši problem. Nije nam jasno zbog čega se ovo dešava jer i mi sami bez problema prelazimo sa grčkog na turski deo i obratno. Tenzije više nisu toliko velike kao ranije. Pogotovo nema smisla što drže malu decu i to je nedopustivo - tvrde u ambasadi.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beograd

    17. april 2017 | 16:15

    Pa taj grk je u pravu

  • Marko

    17. april 2017 | 15:57

    Ako vam je rekao.

  • Skandinavija

    17. april 2017 | 15:39

    U pravu su Grci?! Kao sto mi trazimo da Grcka postuje nas nacijonalni interes (Kosovo) tako i mi treba da postujemo njiho ( Kipar)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA