U Srbiji ne postoji zakon koji zabranjuje isplatu plata na ruke!

- Zakonom o radu nije propisan način isplate zarade, odnosno nije propisano da se zarada mora uplatiti na tekući račun zaposlenog - rečeno je za Novosti u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

  • 6

Nijedan zakon naše države poslodavcima ne brani da radnicima zarade isplaćuje u kešu, ali to retko ko čini. Gotovinske isplate su još "žive" samo kod poslodavaca koji ne plaćaju poreze i doprinose na pun iznos plate, pa tako izbegavaju poreznike. Legalna, propisno oporezovana, plata "na ruke" izašla je iz mode, ali ne i iz zakona, pišu Novosti.

Plate i do 120.000, a niko neće da radi: Ovi zanati u Srbiji odumiru, a neophodni su za normalno funkcionisanje!

Nov način obračuna plata prosvetarima: Zarade će dobijati po učinku!

- Zakonom o radu nije propisan način isplate zarade, odnosno nije propisano da se zarada mora uplatiti na tekući račun zaposlenog - rečeno je za Novosti u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja:

- Pravilnikom o sadržaju obračuna zarade, odnosno naknada zarade je propisano da obračun zarade, "platni listić", sadrži podatke o zaposlenom, uključujući i naziv banke i broj računa na koji se isplaćuje zarada. Ovo znači da poslodavci za zaposlene koji nemaju otvoren tekući račun u banci, koji su se izjasnili za isplatu zarade na ruke, ne popunjavaju ove podatke u platnom listiću.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

I n Narodnoj banci Srbije potvrđuju da ni po jednom zakonu građani za prijem plata i penzija nisu u obavezi da imaju otvorene tekuće račune

- Zakonom o platnim uslugama propisuju se vrste platnih usluga, među kojima je usluga otvaranja i vođenja platnog računa, kao i to ko može da pruža platne usluge. Navedenim zakonom nije utvrđena obaveza da fizička lica moraju da otvore tekući račun u banci na koji će da primaju uplate zarade - ističu u centralnoj banci za Novosti.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gaga

    18. april 2017 | 09:38

    Zakon omogućava privatnim preduzetnicima da manipulišu i oštećuju državu i zaposlene.Obračunavaju se zarade pa vešto kalkulišu kako uz minimalac tobože ostatak zarade isplaćuju radnicima "na ruke",a toga naravno nema.Vrlo često isti šablon sprovode i na minimalnoj zaradi tako da zaposleni ne dobijaju ni minimalno jer su razliku dobili preko tzv "blagajne".Doživela sam isto i ne krivim privatnike već institucije koje to omogućavaju.

  • Dusko

    18. april 2017 | 11:50

    Zato poslodavci isplacuju minimalce na bankarskim racunima a preostali deo na ruke, da bi izbegli placanja veceg poreza. Srbijo stani na put tim prevarama na stetu Srbije.

  • Misirac

    18. april 2017 | 09:19

    Na ruke je i pravednije.Zašto da nas banke deru svojim nametima za tekuće račune i kartice.Uzimaju nam već crno ispod noktiju pa hajde malo i banka da nas dokusuri

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA