Danas je "garava sreda": Jednu stvar obavezno morate da uradite da vas ne bi pratili greh i beda!

Ranije se sreda u narodu dosta poštovala i pazilo se da se sredom ne načini neko veliko zlodelo, jer se smatralo da taj greh ostaje do sudnjeg dana

  • 2
Pravoslavni vernici obeležavaju Vaskršnje praznike Foto: Tanjug/AP

Trećeg dana po Vaskrsu, u sredu, pada takozvana "Garava sreda". Verovanja kažu da nam ona predskazuje kakva će biti sledeća godina!

Ako ste pred važnom životnom odlukom, pomolite se ovom svecu: Uputite mu ove moćne reči

MOLITVA ZA SREDU: Ako vam nedostaje snaga i volja za nove životne pobede, danas izgovorite ove moćne reči!

Za garavu sredu veruje se da ako je vreme oblačno, cela godina do sledećeg Vaskrsa biće teška godina bede i oskudice. 

U našem narodu ova sreda se zove garava ili svetla, pa se tako gleda se u nebo i čeka se znak. Ako je nebo na ovaj dan svetlo i bez oblaka cela godina će biti dobra, plodna i bogata, a ako je oblačno onda nam sledi godina oskudice i bede.

U užičkom kraju postoji verovanje da ako neko vidi zvezdu padalicu, biće srećan cele godine, dok drugi smatraju da onaj kome je neko skoro umro, treba da gleda u nebo i da će da vidi zvezdu padalicu koja je pripadala pokojniku.

Naime, garava sreda nosi naziv od jednog običaja koji svoje korene vuče iz Banata i bio je praktikovan do Drugog svetskog rata. Na ovaj dan neoženjeni momci iz sela bi kretali u povorku koju bi pratili svirači i vukli bi panj sa sobom, a onda bi neženje bile prozivane od stane žena i bili bi nagaravljeni i nacrnjeni.

Tako je "garava sreda" i dobila ime.

U našem narodu se kaže da ko zgreši sredom greh mu ostaje zauvek. Ranije se sreda u narodu dosta poštovala i pazilo se da se sredom ne načini neko veliko zlodelo, jer se smatralo da taj greh ostaje do sudnjeg dana, a to je veruje zbog toga jer jedino Sveta Sreda nema crkvu ili manastir koji joj je posvećen, i onda grešnik nema gde da joj se ispovedi i pomoli.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ludi

    19. april 2017 | 12:22

    Meni je dvaki dan garava sreda nikad nemam dovoljno para al se ne zalim nisam sposoban da ih imam neka zadovoljan sam i sa ovim sto imam dace bog

  • Texasm86

    19. april 2017 | 12:27

    Vi smarate vise sa tim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA