17

Ovde je počinjen genocid: Gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić posetio Jasenovac

Bandić podsetio da je u Jasenovcu ubijeno i 2.000 Zagrepčana...

Jasenovac Milan Bandić
Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Tanjug/HINA/Dario Grželj

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić obišao je Spomen-područje Jasenovac, gde će 23. aprila biti održana državna komemoracija, istakavši da je na tom mestu “počinjen jedan od stravičnih genocida u Drugom svetskom ratu”.

Antifašisti, Jevreji i Srbi udruženi: Protive se nagradi reditelju Sedlaru za film “Jasenovac-istina” (VIDEO)

Bandić je novinarima u utorak u Jasenovcu rekao da je došao u inspekcijski nadzor uoči obeležavanja 72-godišnjice od proboja zarobljenika iz tog ustaškog koncentracionog logora.

– Svrha dolaska je inspekcija – da vidim je li sve uređeno kako bi 23. aprila došao, zajedno sa državnom delegacijom, da zapalim sveću i položim cveće za one koji su ovde nevini ubijeni – kazao je Bandić i dodao da je u Jasenovcu počinjen genocid te da je tu ubijeno i 2.000 Zagrepčana, prenose hrvatski mediji.

Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Inače, Bandić je jedan od retkih političara na vlasti u Hrvatskoj koji ustašku NDH naziva zločinačkom i genocidnom tvorevinom.

Predstavnici Srpskog nacionalnog veća će najverovatnije ove godine komemoraciju u Jasenovcu održati odvjeno od države jer se nedaleko od Spomen područja u samom centru Jasenovca i dalje nalazi spomenik HOS-a na kojem je uklesan ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Kako je Tanjugu ranije rekao predsednik SNV Milorad Pupovac, ukoliko ta ploča ne bude uklonjena narednih dana, predstavnici Srba će komemoraciju održati 22. aprila, a potom zajedno sa predstavnicima Jevrejske zajednice 24. aprila u Zagrebu.

O spornoj ploči HOS-a u Jasenovcu je bilo mnogo polemike u hrvatskoj javnosti, a njeno eventualno uklanjanje premijer Andrej Plenković je svojevremeno ocenio delikatnim.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Genocid, Godišnjica, Gradonačelnik, Hrvatska, Jasenovac, Milan Bandić, Zagreb
Popularni komentari
 • P
  Pera

  Jedan od retkuh u Hrvatskoj koji sradanje civila u Jasenovcu naziva genocidom, a da li ih ima više u Srbiji koji teške zločine u BIH i genocid u Srebrenici koji je potvrđen i presudom MSP, nazivaju pravim imenom, genocidom?

 • C
  Car

  Čovek priznao genocid a naša Skupština odbila da izglasa predlog da se Hrvatska tuži za genocid počinjen pre 75 godina. BRAVO. BRAVO.

 • O
  On

  Ako Srebrenica pored toliki video zapisa nije istina zašto bi Jasenovac bio ….znači laž. …oni što su upisani kao ubijeni žive još uvijek u Americi i Australiji

foto dana

video dana