Ovaj Trampov potez mogao je da izazove Svetski rat, a ispostavilo se da je njegov najveći blef!

O "američkoj armadi" pisali su i japanski mediji koji su pre dva dana objavili da su Kina i Rusija poslale špijunske vojne brodove da prate američku grupu nosača aviona koja se zaputila ka severnokorejskim vodama

  • 0

Američki nosač aviona i drugi ratni brodovi nisu zaplovili put Severne Koreje, već su krenuli suprotnim pravcem, javio je danas BBC.

Kinezi i Rusi udružili snage zbog Severne Koreje: Poslali špijunske brodove da prate Amerikance

Mornarica SAD je 8. aprila objavila da je jurišna grupa "Karl Vinson" krenula ka Korejskom poluostrvu u trenutku rastućih tenzija oko nuklearnih ambicija Pjongjanga.

BBC podseća da je američki predsednik Donald Tramp saopštio da je "poslata armada". Ta grupa se, međutim, tokom vikenda udaljila od Korejskog poluostrva, prošla kroz Sundski prolaz i ušla u Indijski okean. Sada se "kreće ka zapadnom Pacifiku, kako je bilo i naloženo".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

O "američkoj armadi" pisali su i japanski mediji koji su pre dva dana objavili da su Kina i Rusija poslale špijunske vojne brodove da prate američku grupu nosača aviona koja se zaputila ka severnokorejskim vodama.

List "Jomjuri Šimbun" tvrdio je, pozivajući se na "više izvora u japanskoj vladi", da su Kina i Rusija "poslale obaveštajne brodove svojih mornarica kako bi krenuli u poteru za američkim nosačem aviona Ju-Es-Es Karl Vinson".

Foto: Tanjug/AP/Mass Communication Specialist 3rd Class J. M. Tolbert/ U.S. Navy Foto: Tanjug/AP/Mass Communication Specialist 3rd Class J. M. Tolbert/ U.S. Navy

Preti i povlači se istovremeno?

Zbunjujući slučaj izazvao je reakcije stručnjaka za korejsku krizu koji postavljaju pitanje potkopava li to verodostojnost Trampove administracije u trenutku dok američka retorika o razvoju severnokorejskog nuklearnog programa izaziva zabrinutost zbog mogućeg sukoba.

- Ukoliko pretite, a vaša pretnja nije verodostojna to će jedino potkopati vašu politiku prema njima. A to bi bio logični zaključak na temelju onoga što se upravo dogodilo - kaže stručnjak za Severnu Koreju Džoel Vit iz posmatračke grupe "Sever 38" sa univerziteta Džon Hopkins.

Foto-montaža: Wikimedia/U.S. military or Department of Defense, Profimedia/AFP Foto-montaža: Wikimedia/U.S. military or Department of Defense, Profimedia/AFP

Niko ne zna pravo odredište nosača aviona

Svetski mediji preneli su da će brodovi na odredište stići za nedelju dana, a mornarica je objavila da iz sigurnosnih razloga ne objavljuje buduće lokacije nosača aviona.

Ministar obrane Džim Matis u međuvremenu je ralativizirao upućivanje nosača aviona kazavši da "ne postoji specifični zahtev ili posebni razlog zbog kojeg ga šaljemo gore".

On je netačno kazao da je nosač povučen iz vežbe sa Australijom. Pentagon je nakon toga objavio da nosač neće pristati u australijsku luku Fremantle, ali ne i da je vežba otkazana.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA