Gardisti ubijeni zbog Ratka Mladića?

Na adrese roditelja dvojice gardista stigla su identična pisma, u kojima se navodi da su njihova deca ubijena zbog bivšeg generala Vojske RS. Pisma su potpisana sa "bivše obezbeđenje haškog optuženika", a poslata su s adrese jednog državnog organa. Porodice gardista traže proveru pisama

  • 6

Advokat porodica stradalih gardista u Topčideru Olgica Batić kaže za Telegraf.rs da istraga oko smrti Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića nije okončana, jer je ona podnela Višem tužilaštvu u Beogradu zahtev da se istraže navodi pisama koja su stigla na adrese njihovih roditelja, a u kojima se za smrt vojnika optužuje haški optuženik Ratko Mladić.

- Nisam dobila nikakve informacije o kraju istrage, kao ni rezultate Tužilaštva o zahtevu koji sam podnela, pa zbog toga ne verujem da je istraga završena. Nadležni organi moraju da utvrde eventualne tragove, koji bi mogli da dovedu do pošiljaoca tih pisama. Naravno da posle utvrđivanja identiteta to lice mora da se ispita i utvrdi šta sve zna o tom slučaju - kaže Batićeva.

Pre oko tri meseca na adrese roditelja dvojice gardista stigla su identična pisma, u kojima se navodi da su njihova deca ubijena zbog Ratka Mladića, koji je, navodno, u to vreme boravio u kasarni na Topčideru. Pisma su napisana pisaćom mašinom, potpisana sa "bivše obezbeđenje haškog optuženika", a poslata su s adrese jednog državnog organa iz Beograda.

Porodice su zatražile da se utvrdi identitet autora, da se uzmu otisci i DNK, kao i koliko su relevantne činjenice koje se u njima navode. Janko Jakovljević, otac ubijenog gardiste Dragana Jakovljevića, potvrdio je da je dobio pomenuto pismo i otkrio da je u njima Mladić tražio da se dvojica gardista likvidiraju.

- Pre mesec dana dobili smo pisma u kojima je opisano šta se tog dana dogodilo u kasarni na Topčideru. U pismu je navedeno da je Mladić tog dana zaista boravio u "Karašu" i da su ga naša deca, koja su bila na straži, primetila. Mladić je nakon toga tražio da se vojnici likvidiraju, a zatim je prebačen u kasarnu u Valjevu - rekao je Jakovljević i dodao da su u pismu imenovani i državni funkcioneri koji su znali šta se toga dana dogodilo, a da su porodice dobijena pisma predale Specijalnom sudu.

Nakon pisanja o navodnom kraju istrage o smrti gardista su se oglasili i poverenik za javne invormacije Rodobljub Šabić, kao i fuknkcioner DS-a i gradonačelnik Inđije Goran Ješić.

Oni su na društvenoj mreži Tviter ocenili da je "užasna" istraga koja traje već 8 godina, kao i da je ona trebala odavno da se reši.

- Užasavajuće je da neizvesnost traje 8 godina. Kao i da još mora da traje - napisao je Šabić, dok je Ješić ironično prokomentarisao da je sramota što dosadašnja vlast nije rešila slučaj.

- Sreća, pa nismo bili na vlasti i nismo mogli da razrešimo tu sramotu - "tvitovao" je Ješić.

Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović stradali su pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima. Vojska je odmah izdala saopštenje da je Milovanović pucao na Jakovljevića i zatim izvršio samoubistvo. Posle toga je vojna komisija utvrdila da je Jakovljević ubio Milovanovića i izvršio samoubistvo.

U nalazima nezavisne komisije, koju je formirala država, navodi se da su Jakovljević i Milovanović ubijeni.

Posle veštačenja FBI stručnjaka i zaključka da je gardiste ubila treća osoba, tužilaštvo je pokrenula pretkrivični postupak za dvostruko ubistvo protiv NN lica.

(I. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slavko

    9. jul 2012 | 15:57

    e moji slepci!!!general bih pre sam poginuo nego da ubije svog vojnika!!koje su ovo nebuloze.bio je moj general i znam ga licno..i mislim da ovde nesto drugo smrdi!!!a novinari koji ovako nesto pisu treba da se stide!!!!!

  • filip

    10. jul 2012 | 02:46

    Na i Slavko i Miki su debili...daj bre sve vam jebem pa dosta je laganja,momci su ni krivi ni duzni zbog debila ubijeni..nije valjda da verujete da su " cistili puske"...sramota!!!

  • Beograđanka

    9. jul 2012 | 22:04

    haha spin koji progutaju samo ovakvi kao slavko i ovaj glupko sto ga podrzava. Naravno da nema veze s vezom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA