≫ 

Budnom Beograđaninu operisali tumor na mozgu: Prva ovakva operacija posle 20 godina u Srbiji!

- Danas je subota. Nalazim se na Klinici za neurohirurgiju i znam da je danas maraton - bile su reči pacijenta nakon buđenja

  • 6

Na Klinici za neurohirurgiju pacijentu J. N. (41) iz Beograda juče je urađena izuzetno komplikovana operacija tumora na mozgu dok je bio u budnom stanju. To je posle pauze od 20 godina prvi ovakav zahvat u ovoj ustanovi bez uvođenja pacijenta u totalnu anesteziju, pišu Večernje novosti.

VMA ZAPOŠLJAVA MEDICINARE: Otvoren veliki konkurs, uslovi su vrlo jednostavni, evo do kada možete da se prijavite!

Operaciju je uradio dr Dragan Savić. Zahvat je trajao oko četiri sata. Zbog težine same intervencije lekari za sada ne daju nikakve prognoze, ali je pacijent u stabilnom stanju.

- Danas je subota. Nalazim se na Klinici za neurohirurgiju i znam da je danas maraton - bile su reči pacijenta nakon buđenja.

Tek kada su lekari došli do tumora videli su da je izuzetno veliki i da je ušao duboko u strukture mozga. To je ono što je ovu operaciju činilo izuzetno teškom i lekari su morali da odvajaju obolelo tkivo milimetar po milimetar.

Tokom samog zahvata i po njegovom zvršetku, uočeno je da pacijent ima poteškoća sa govorom i pokretanjem desne ruke i noge.

Foto-ilustracija: Profimedia/Glow Wellness RM Foto-ilustracija: Profimedia/Glow Wellness RM

- Nadamo se da će za mesec dana, najkasnije za pola godine, sasvim vratiti govor i pokrete desne ruke i noge, dakle nadamo se da je reč o postraumatskoj traumi - rekao je dr Savić po završetku operacije.

Odstranjivanje tumora mozga dok je pacijent u budnom stanju radi se u situacijama kada je tumor zahvatio zone odgovorne za govor i pokrete ruku i nogu.

Operacija u budnom stanju je zapravo velika prednost i za pacijenta i za hirurga. Jedino tako tokom zahvata hirurg može da komunicira sa onima koje operiše i da mogućnost trajnog oštećenja centara za govor i pokrete bude svedena na minimum, a to se kada je pacijent pod totalnom narkozom ne može kontrolisati.

- Sa vrlo blagom anestezijom bolesnik se uvodi u anesteziju. On spava dok sečemo kožu, otvaramo kost glave i sečemo moždanu opnu - objasnio je doktor Savić.

- Kada se pređe na rad na samom mozgu, pacijent se budi. Za njega u toj situaciji nema bolnih senzacija jer moždano tkivo nema nervne završetke za bol. Tada odstanjujemo tumor i pratimo kako pacijent reaguje - dodaje doktor Savić.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maki

    23. april 2017 | 09:35

    Bravo. Veliki pozdrav i sve cestitke vrhunskom strucnjaku dr. Draganu Savicu

  • Tara

    23. april 2017 | 09:43

    Uf...pacijrntu želim uspešan oporavak a ova operacija na mozgu u budnom stanju mi deluje kao naučna fantastika. Da neko sa otvorenom lobanjom dok ga operišu satima ne oseća ništa i komunicira sa opet operatorom meni deluje nestvarno. Svka čast neurohirurzima.

  • aloha

    23. april 2017 | 09:16

    Poznajem doktora Savica, pozitivno je lud ali vrhunski majstor u svom poslu, nema greske! Koliko je čovek izvadio tumora deci neverovatno! Bravo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA