Talibani ubili više od 100 ljudi: Maskirali se u vojnike i zapucali! Avganistanci traže ostavku vlade

Deset talibana obučenih u zvanične vojne uniforme, naoružani samoubilačkim prslucima, ušli su u vojnu bazu u kamionu i zapucali...

  • 2

U napadu talibana na vojnu bazu u Avganistanu ubijeno je ili ranjeno 100 vojnika, prema procenama Ministarstva odbrane te zemlje, a u Avganistanu se čuju zahtevi za smenu ministara i šefova vojske.

Najokrutnija ulična banda: Moto "ubij, siluj, kontroliši" seje strah, novajlije imaju 13 sekundi da nekog brutalno pretuku ili su prošlost (FOTO) (VIDEO)

Tačan broj poginulih u napadu koji se dogodio u petak u provinciji Balk je za sad nepoznat, a neki lokalni kabineti nagoveštavaju da bi moglo da bude do 130 poginulih, prenosi AFP.

Ovaj napad je najsmrtonosniji napad na vojnu bazu koji su talibani sproveli, ponovo potvrđujući svoju snagu više od 15 godina nakon što su svrgnuti sa vlasti, navodi AFP.

Lokalni zvaničnici, među kojima je i čelnik provincijskog saveta Muhamed Ibrahim Kairandiš, kažu da bi moglo da bude do 130 mrtvih i oko 60 ranjenih.

Deset talibana obučenih u zvanične vojne uniforme, naoružani samoubilačkim prslucima, ušli su u vojnu bazu u kamionu i zapucali po nenaoružanim vojnicima iz neposredne blizine, u džamiji koja se nalazi u okviru baze i u menzi.

Avganistanci su gnevni zbog nemogućnosti vlade da se suprotstavi talibanskim napadima, uključujući i napad na najveću vojnu bolnicu u Kabulu, prilikom čega je ubijeno desetine ljudi.

- Majke su izgubile sinove, sestre su izgubile svoju braću i žene su izgubile svoje muževe. Šta vlada radi da spreči takve grozote, samo osuđuje? Tako sam umoran, ne mogu ništa, sem da plačem - na Fejsbuku je napisao korisnik pod imenom Zabiula.

Jedan od korisnika na Tviteru je napisao da je najbolji način da se oda počast poginulima taj da se smene oni koji nisu uspeli da rade svoj posao i sarađivali sa neprijateljem, dodavši da je vreme da neki lideri odu.

Mnogi su zatražili ostavku ministra odbrane Abdulaha Habibija i komandira 209. korpusa stacioniranog u vojnoj bazi.

- Ovo nije očajnički čin. Talibani su se infiltrirali u avganistansku vojnu bazu. To je veliki znak snage - napisao je na Tviteru analitičar iz Vašingtona Majkl Kugelman.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тутор

    23. april 2017 | 15:11

    Па сад да ли су то талибани (то није њихов стил) или ДАЕШ, миљеници Американаца, питање је сад.

  • Milorad

    23. april 2017 | 17:07

    SAD su talibane naoruzavali,podrzavali i ucili protiv Rusije,sada to isto rade sa obe strane u avganistanu i celom bliskom istoku,a da ne govorim sta napravise od balkana.jedna brutalna i perfidna igra a evropa ce tek da se upozna sa saucescima od SAD.sramota za 21.vek.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA