≫ 

Ove tri činjenice su obeležile izbore u Francuskoj i učinile ih ISTORIJSKIM!

Iako je tokom prebrojavanja glasova Le Pen bila prešla u vođstvo, negde oko ponoći glasovi su pokazali da će izlazne ankete i ovoga puta biti u pravu...

  • 0

Možda je malo i preterano reći da nakon ovih izbora ništa više neće biti isto, ali da su predsednički izbori bili istorijski, najbolje oslikava činjenica da prvi put u francuskoj istoriji u drugi krug nisu ušli predstavnici dve glavne stranke levice i desnice.

Na osnovu skoro potpunih rezultata Makron i Le Pen idu u drugi krug: Svetski mediji izveštavaju o podeli u Francuskoj i prizivaju pobedu Makrona

Nakon 97% prebrojanih biračkih listića sa velikom dozom sigurnosti možemo reći da će francuski glasači 7. maja birati između političara centra Emanuela Makrona i desničarke Marin Le Pen. Iako je tokom prebrojavanja glasova Le Pen bila prešla u vođstvo, negde oko ponoći glasovi su pokazali da će izlazne ankete i ovoga puta biti u pravu.

Međutim, ove tri istorijske činjenice obeležiće izbore održane u nedelju:

ISTORIJSKI NEUSPEH VELIKIH STRANAKA

Kako je kanal "France24" u nedelju, odmah nakon objave izlaznih anketa izjavio, po prvi put u istoriji pete Republike velike stranke nemaju svog predstavnika u drugom krugu izbora. Praktično uvek nakon promena 1958. godine koje je proveo Šarl De Gol, neka od velikih stranaka imala je svog predstavnika u drugom krugu izbora. Ovog puta je to izbor između Le Peninog Nacionalnog Fronta i nezavisnog Makrona.

ISTORIJSKI USPEH ULTRADESNIČARKE

Nacionalni Front je do pre par godina bio praktično nepoznata stranka izvan Francuske, osuđena na obitavanje na dnu lestvice uspeha. Međutim, dolaskom svežeg lica, energične Marin, sve se promenilo. Sada redovno osvajaju mesta u lokalnim samoupravama, redovno osvajaju parlamentarne fotelje, a sada su napokon ušli i u drugi krug izbora.

ISTORIJSKI NEUSPEH SOCIJALISTA

Francuski socijalisti godinama su bili jedna od najvećih političkih snaga. Osvajanjem predsedničkog mandata Fransoa Olanda činilo se da im se spremaju godine i godine na vlasti. Međutim, samo nekoliko godina kasnije, istorijski nepopularni Oland povukao je svoju stranku na dno. Službeni kandidat socijalista, Benoit Hamon već je u nedelju priznao poraz nakon što su mu izlazne ankete davale manje od 7% podrške.

Istini za volju, moglo bi se tvrditi da je Makron zapravo kandidat socijalista zato što je donedavno bio ministar u Olandovoj vladi, a tek prošle godine je pokrenuo kampanju kako bi se borio na izborima, piše "express.hr".

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA