KRAJ ALITALIJE? Radnici odbili plan za restrukturiranje, a kasa kompanije prazna

Rukovodstvo Alitalije će možda već danas zatražiti od države da imenuje vanredne upravnike koji će pripremiti potencijalno preuzimanje ili likvidaciju avio-kompanije

  • 4

Radnici italijanske avio-kompanije Alitalije odbili su plan za restrukturiranje poslovanja, koji je nedavno predložilo rukovodstvo kompanije i sindikati za spasavanje posrnulog avio-prevoznika kako jedino preostalo rešenje da se ova kompanija spase. Posle ovoga preostaje samo da je neko preuzme ili da ide u likvidaciju.

Radnici besni zbog otkaza i smanjenja plata: Zbog štrajka Alitalije ugašeno čak 60 odsto letova!

Gotovo 90 odsto od ukupno 12.500 zaposlenih učestvovalo je u glasanju i više od polovine njih se usprotivilo tom planu, prenosi agencija Frans pres.

Vlada u Rimu je upozorila da ne postoji alternativa tom planu, kojim se poziva na ukidanje 1.700 radnih mesta i osmoprocentno rezanje plata, s obzirom na to da je kasa Alitalije prazna.

Italijanski mediji izveštavaju da će rukovodstvo Alitalije možda već danas zatražiti od države da imenuje vanredne upravnike koji će pripremiti potencijalno preuzimanje ili likvidaciju avio-kompanije.

Alitalija je de fakto pod kontrolom Etihad ervejza, koji je preuzeo 49-procentni udeo kada je spasio Alitaliju 2014. godine od bankrota.

Pritisak za pronalaženjm rešenja je sve veći, pošto se očekuje da će Alitalija ovog meseca ostati bez novca, osim ukoliko pod hitno ne pronađe sredstva.

Etihad i italijanske banke, Intesa Sanpaolo i Unikredit, saopštili su da će "ubrizgati" nova sredstva, ukoliko sindikati pristanu na novi kolektivni ugovor o radu i smanjenje broja zaposlenih.

Alitalija je u problemima zbog jake konkurencije u vidu niskotarifnih kompanija i zbog višegodišnjeg nagomilavanja gubitaka, navodi AFP.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бојке Кум

    25. april 2017 | 11:49

    Alitalia је најгора авио компанија на свету! Апелујем на све да не лете преко њих па макар и џабе добили карте јер увек касне и губе кофере. Одлично би било да их угасе и да више та фирма не постоји, учинили би услугу свим путницима.

  • abc...d...

    25. april 2017 | 12:06

    Isto čeka i AS....

  • Juga paris

    25. april 2017 | 11:32

    Abu dabi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA