22

OVO IMA SAMO U BOSNI: Efendija pozdravio sa "selam", a Srbi ga iznenadili odgovorom (FOTO)

U Mrkonjić gradu Bošnjaci i Srbi se nikada nisu napadali međusobno, već su se trudili da sačuvaju divne komšijske odnose

Prelepa priča iz Baljvina u okolini Mrkonjić grada dokaz je da narodi podeljeni ratom u bivšoj Jugoslaviji ne moraju pod obavezno da se mrze. S obzirom na to da su tamo većinsko stanovništvo Bošnjaci i Srbi, oni se nikada nisu napadali međusobno, već su se trudili da sačuvaju divne komšijske odnose.

MUSLIMANSKA PORODICA OBNAVLJA PRAVOSLAVNU CRKVU: Naši prijatelji Srbi nisu više tu, a ova ruševina iza je njihova svetinja (VIDEO)

SRBI, HRVATI I BOŠNJACI SELI ZAJEDNO U KLUPE: Deca iz Jajca pobedila podele i političare!

– Primer je to svima, zemlja u malom. Ustvari, država kakva bi trebala biti. Lepo je u Baljvinama – ispričao je za cik.ba efendija Ilhan Šabić.

On je već šest godina u selu i bilo je čudno kad je došao, ali kaže da se na dobro brzo navikao.

– Ovde sam šest godina, naslušao sam se priča i prepričavanja, uverio sam se u to za razliku od mnogih mesta i ovde i u svetu, ovo je mesto zaista specifično.

– Ne bih rekao da je neko odbranio ovu našu džamiju već da je sačuvao, milovao je nežno i pazio. Kako naš bošnjački narod tako i komšije Srbi. Ne postoje dva dela sela, mi smo jedno i zajedno smo. Imamo jedan odnos na relaciji Srbi – Bošnjaci koji je za primer – rekao je efendija Šabić.

Po samom dolasku u službu susreo se sa ljubaznim komšijama.

– Moj dolazak u selo na službu prvi dan bio je ujedno i prvi odlazak u prodavnicu. Na dolasku u radnju pozdravljam prisutne sa “selam” i svi gromoglasno odgovaraju: “alejkum selam efendija, bujrum, dobrodošao”.

- Tek kasnije shvatam da su bila svega dva-tri muslimana od njih desetorice – kazao je efendija Ilhan Šabić.

– Suživot je ovde za sva prepričavanja i za sve medije – ispričao je efendija Ilhan Šabić iz Zavidovica.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / cik.ba)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Bošnjaci, efendija, Komšije, Mrkonjić Grad, pozdrav, Srbi
Popularni komentari
 • M
  Mare

  Uvek je bilo I bice normalnih ljudi. Kao I onih drugih, pa ko prevlada.

 • T
  Teslina naslednica

  Uvek su normalni ljudi mogli sa svima a nenormalni ne mogu ni sa svojim ukucanima.

 • Z
  Zivojin

  Naravno da možemo zajedno rata nebi bilo da zapad NIE gurao nošenje, pogledajte VOJVODINU što nacia ima ovde i niko niskim neratue.

foto dana

video dana