MILOSRDNI KRALJ: Tajlandski monarh pomilovao Amerikanca koji ga je vređao!

Džo Gordon - inače tajlandskog porekla - osuđen je na osnovu kontroverznog zakona kojim se kažnjavaju klevetanje, vređanje ili pretnja kraljevskoj porodici

  • 0

Tajlandski kralj pomilovao je Amerikanca tajlandskog porekla koji je prošle godine osuđen na dve i po godine zatvora zbog vređanja dinastije, rekao je danas njegov advokat.

Džo Gordon, čije tajsko ime je Lerpong Vičaikomart, pušten je juče iz zatvora pošto je dobio kraljevski oprost, rekao je advokat za Si-En-En (CNN).

Gordonov slučaj je jedan od nekoliko koji je izazvao kritike organizacija za ljudska prava zbog kontroverznog tajlandskog zakona kojim se kažnjava klevetanje, vređanje ili pretnja kraljevskoj porodici.

Američke vlasti su, takođe, izrazile zabrinutost zbog ove osude.

Za optužbu o pisanju ili objavljivanju tekstova kojima se vređa monarhija po zakonu te jugoistočne azijske zemlje može se dobiti kazna do 20 godina zatvora. U toj budističkoj zemlji kralj je tradicionalno visokocenjen, a sadašnjeg suverena, koji je na tronu više od pola veka i ne meša se u politiku, stanovnici istinski vole.

Gordon (54) se vratio u Tajland 2010. posle 30 godina provedenih u SAD. On je uhapšen u maju 2011. pošto je na svom blogu postavio link za neautorizovanu biografiju kralja Bumibola Aduljadeđa, navodi Komisija za ljudska prava Azije.

Posle puštanja iz zatvora, Gordona su preuzeli predstavnici američke ambasade i on želi da smesta napusti Tajland, rekao je njegov advokat Anon Rumpa.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA