Alpinista poginuo na Mont Everestu: Zvali su ga Švajcarska mašina jer je oborio sve moguće rekorde (VIDEO)

Ueli Stek se popeo na vrh Mont Everesta bez kiseonika 2012, a 2015. godine se popeo na 82 vrha viša od 4.000 metara u 62 dana

  • 6

Švajcarski planinar Ueli Stek, poznat po planinarenju po novim i nepoznatim planinskim putanjama i postavljanju rekorda u brzini, pronađen je jutros mrtav na Mont Everestu, saopštili su zvaničnici.

Nestao na Himalajima, našli ga živog posle 47 dana: Izgrizli ga crvi, živeo je na vodi i soli, a prva rečenica koju je rekao spasiocima je jeziva!

- Jutros je imao nesreću na planini Nubts i poginuo. Delovalo je kao da se okliznuo - rekao je šef planinske asocijacije Nepala Ang Cering Šerpa.

Poznat pod nadimkom "Švajcarska mašina", 40-godišnji avanturista osvojio je niz nagrada i bio je poznat po brzim usponima. Njegovo je beživotno telo helikopterom prebačeno u Katmandu.

Stek se navodno sam penjao prema Logoru 2, kada se okliznuo i pao, ali su ga videla dvoje drugih alpinista.

Stek (40), je bio na Everestu kako bi se aklimatizovao pre nego što pokuša da se popenje do najvišeg vrha na svetu u maju, putem kojim se nikada nije penjao.

Ovaj alpinista koji je pomerao granice, dosegao je vrh Mont Everesta bez kiseonika 2012, a 2015. godine se popeo na 82 vrha viša od 4.000 metara u 62 dana.

Pogledajte video:

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA