≫ 

Lekar opisuje detalje kako je Katarini prišivena ruka: Drama je trajala 5 sati

Nakon operacije Katarina oseća prste, a stručnjaci očekuju da će se ona u potpunosti oporaviti

  • 9

Katarina Geber (27) uspešno se oporavlja nakon što su joj lekari iz Urgentnog centra pre desetak dana komplikovanom operacijom spasli šaku koja je bila potpuno odsečena od ruke. Ona danas već može da pomera prste na povređenoj ruci i lekari su zadovoljni kako teče oporavak od teške operacije.

Katarina će slaviti dva rođendana jer su srpski lekari uspeli nemoguće: Prišivali joj odsečenu šaku pet sati!

Do nesrećnog slučaja je došlo kada je Katarini na poslu u jednoj beogradskoj štampariji, mašina uhvatila šaku i odsekla je gotovo ravno, pod pravim uglom.

- Vrištala sam kao nikada u životu. Nije to bio bol, već osećaj koji ne može da se opiše. Strah, šok, saznanje da nemam šaku... Ipak, moje kolege su bile poprilično pribrane. Odmah su reagovali. Jedan kolega je istog sekunda skinuo kaiš sa svojih pantalona, dok je druga koleginica već taj isti kaiš vezala na moju ruku da bi zaustavila krvarenje. A treći kolega je uspeo da nađe led i tu šaku stavio u njega - objašnjava Katarina posle operaije.

Tim lekara na čelu sa ortopedom i mikrohirurgom prof. dr Čedomirom Vučetićem uradio je replantaciju šake i ponovo je spojio sa zglobom ruke.

Foto: Profimedia/Glow Wellness RM Foto: Profimedia/Glow Wellness RM

- Više od pet sati trajala je borba da spasemo Katarini šaku. Radi se o ekstremno teškoj povredi. Kod takvih povreda veoma je važno da se imobiliše ruka, da se zaustavi krvarenje, a da se amputirani deo održava na temperaturi od plus 4 stepena i tako transportuje. Ovde je vreme bilo ključni faktor, a što pre pacijent stigne do operacione sale veće su šanse da se amputirani deo replantira.

- Posebnim iglama fiksirali su kosti i krenuli na ušivanje tetiva. Za svaki prst potrebno je ušiti najmanje dve tetive, što znači da je u toj noći Katarini zašiveno više od desetak tetiva - objašnjava profesor Vučetić.

Nekoliko dana nakon operaije pacijentkinja je iz Urgentnog prebačena na Kliniku za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju Kliničkog centra Srbije, gde je nastavljeno lečenje.

- Ovde se radi o skupoj hirurgiji koja zahteva specifičnu opremu, posebne uslove za rad, ali i posebno obučavan kadar. Ovako dobri rezultati koje naši timovi postižu, kao što je slučaj sa Katarinom Geber, su rezultat znanja i stručnosti lekara i njihovih timova - zaključio je direktor Klinike za ortopedsku hirurgiju dr Marko Kadija.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kurosava junior

    3. maj 2017 | 13:23

    Sva cast lekari da ste zivi i zdravi zajedno sa Katarinom.O takvim i tim ljudima treba pisati a ne o lopovima,bitangama i jajarama

  • Н. С

    3. maj 2017 | 10:30

    Браво за докторе, и за све колеге које су се нашле поред Катарине, и показале да су ПРАВИ пријатељи. Браво

  • Beli kg

    3. maj 2017 | 10:10

    Lekarima svaka čast i država treba da vas nagradi a njoj želim brz oporavak

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA