Srđan Aleksić dobija ulicu u Podgorici?

Srbin iz Trebinja, koji je 1993. godine ubijen jer je pokušao da zaštiti bošnjačkog vojnika, trebalo bi da dobije ulicu u prestonici Crne Gore, ukoliko se sa tom inicijativom saglase mesna zajednica i Vlada

  • 2

Jedna od ulica u Podgorici, u blizini spomenika civilnim žrtvama na prostorima bivše Jugoslavije  u periodu 1991. do 2001. godine, nosiće ime Srđana Aleksića, Srbina iz Trebinja koji je 1993. godine ubijen jer je ustao u zaštitu Bošnjaka. Inicijativu je podržao Savet grada Podgorice, a treba da je prihvate još Vlada i mesna zajednica.

Potpredsednik Skupštine Crne Gore Rifat Rastoder zahvalio je Savetu Glavnog grada, zbog jednoglasne podrške inicijativi da se ulica neposredno do Spomen parka nazove imenom Srđana Aleksića.

- Reč je o mladiću koji je u tragičnim devedesetim godinama minulog veka, poput junaka iz Primera čojstva i junaštva Marka Miljanova, odbranio sugrađanina druge nacionalnosti, od ratnika svoje nacionalnosti, što je platio sopstvenim životom - rekao je Rastoder u govoru na spomen parku na Pobrežju.

Skup je organizovan povodom evropskog Dana sećanja na žrtve Srebrenice i Dana sećanja na civilne žrtve ratova vođenih na prostoru bivše Jugoslavije u periodu 1991. do 2001. godine.

Cvetko Vukčević iz Komisije za imenovanje ulica objasnio je da ova inicijativa ima posebnu simboliku obzirom da se u toj ulici nalazi i spomenik civilnim žrtvama na prostorima bivše Jugoslavije u periodu od 1991. do 2001. godine.

- Predlog koji je Savet glavnog grada jednoglasno usvojio moraće da dobije saglasnost Vlade i saglasnost mesne zajednice - rekao je Vukčević.

Srđan Aleksić je posthumno odlikovan zlatnom medaljom Miloš Obilić za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva, jer je 1993. godine kao Srbin iz Trebinja ustao u zaštitu komšije Bošnjaka od svojih sunarodnika. Aleksić je umro nekoliko dana kasnije od posledica teških povreda koje je zadobio.

(M. S. / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA