≫ 

Kriza hrvatske vlade: Ministar finansija nije smenjen, poslanici glasali pola-pola, vraćaju Glavaša u parlament

Inicijativu za opoziv Marića podnela je najuticajnija opozicija SDP koja smatra da je ministar finansija izgubio kredibilitet i mogućnost obavljanja dužnosti ministra zbog povezanosti sa stanjem koje je dovelo do propasti Agrokora

  • 1

Ministar finansija Zdravko Marić ostaje na toj poziciji, odluka je Hrvatskog sabora nakon što su se poslanici izjasnili sa 75 glasova za njegov opoziv i sa 75 glasova protiv. U Hrvatskom saboru danas se odvijalo glasanje o poverenju ministru finansija Zdravku Mariću, koji ima punu podršku premijera Andreja Plenkovića, ali zbog kojeg je manja članica vladajuće koalicije Most napustila vlast, što je aktuelnu vladu dovelo u tešku krizu.

Uskoro novi izbori u Hrvatskoj: Most podneo zahtev za raspuštanje Sabora

Opoziciji je nedostajao jedan glas da Marić bude smenjen, uzdržanih nije bilo.

Hrvatski sabor je odlučio i o povratku u parlament Branimira Glavasa, bivšeg osuđenika za ratne zločine, kao i tri bivša Mostovih ministara Vlahe Orepića, Slavena Dobrovića i Ivana Kovačića, koji je bio i potpredsednik vlade.

Glasanju je prethodila napeta i haotična rasprava, a na dnevni red još nije uvršten predlog Mosta, dojučerašnje članice vladajuće koalicije, samoraspuštanju Sabora.

Jučerašnja parlamentarna rasprava o opozivu Marića, ali i drugim aktuelnim problemima koje je prouzrokovala kriza vlasti, pa i o raspisivanju novih vanrednih parlamentarnih izbora, trajala više od 17 sati.

Foto: Wikimedia/Toni Bitunjac Foto: Wikimedia/Toni Bitunjac

Inicijativu za opoziv Marića podnela je najuticajnija opozicija SDP koja smatra da je ministar finansija izgubio kredibilitet i mogućnost obavljanja dužnosti ministra zbog povezanosti sa stanjem koje je dovelo do propasti Agrokora.

Ali, iako je juče u popodnevnim satima izgledalo kao da SDP ima dovoljnu podršku, do kasnih noćnih sati brojka se ipak smanjila. Pojave li se svi na glasanju i glasaju li kako su tvrdili u izjavama proteklih dana, računica bi možda mogla doći do potrebne većine.

Za opoziv ministra finansija, opozicija koja je pokrenula to pitanje, mora skupiti 76 glasova. Inicijatori opoziva tvrde da imaju 77 potpisa za smenu Marića.

Foto: Tanjug/FAH/Dario Grzelj Foto: Tanjug/FAH/Dario Grzelj

U međuvremenu, poslanički klub Mosta je stavio u saborsku proceduru predlog za raspuštanje Sabora jer smatraju da su izbori najpoštenije rešenje ako vlada nema poverenje većine saborskih zastupnika.

Ako pak Sabor odbije predlog za izglasavanje nepoverenja ministru, zastupnici koji su ga postavili ne mogu ponovo podneti isti predlog pre isteka roka od šest meseci od dana podnošenja predloga, propisuje saborski poslovnik.

Tportal piše da će Most tražiti da se o poverenju glasa poimenično. To znači da će svaki zastupnik, nakon što ga se prozove imenom i prezimenom, morati reći je li za opoziv ili nije.

Foto: Tanjug/HINA/Lana Silvar Dominic Foto: Tanjug/HINA/Lana Silvar Dominic

Skupi li se 76 glasova za opoziv, Marić više neće biti ministar. Prema saborskom poslovniku, ako se izglasa nepoverenje ministru, predsednik Vlade može umesto njega predložiti drugoga člana Saboru da mu izglasa poverenje ili predsednik Vlade i Vlada mogu podneti ostavku.

U slučaju ostavke premijera, krenuo bi rok od 30 dana u kojem bi se tražio novi mandatar za sastavljanje nove vlade.

Upitan da komentariše eventualno raspisivanje novih parlamentarnih izbora, premijer Plenković je novinarima juče rekao da su svi konci u njegovim rukama.

S druge strane, predsednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je za sutra na konsultacije šefove svih poslaničkih grupa.

Foto: Tanjug/FAH Foto: Tanjug/FAH

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug/Tportal/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coa

    4. maj 2017 | 14:59

    Vracaju glavasa? Hrvatska vlada nemoze bez ustasa i ratnih zlocinaca! Kakva vlada takva i drzava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA