Nebojša je pukom srećom preživeo udar groma: Dobio je ozbiljne opekotine, ali ga je spaslo OVO!

Savet ribolovaca, ali i stručnjaka je, da kada počnu nevreme i grmljavina, što pre uđete u automobil. On vas, kao Faradejev kavez, štiti od udara groma

  • 2

Ribolovac Nebojša Vlaisavljević (62) preživeo je bliski susret sa gromom kraj Morave u okolini Doljevca. Sa grafitnim štapom za pecanje pecaroš je u velikoj opasnosti, pišu Večernje novosti.

Jaka eksplozija u Grdeličkoj klisuri: Čule su se tri sirene, a onda je grunulo 4 tone dinamita (FOTO) (VIDEO)

Sahranjeni stric i bratanac koje je udario grom: Spaljeni pecaroški štap oslikava sav užas koji su pretrpeli u samrtnom času (FOTO)

Strastveni niški ribolovac, umalo nije nastradao od udara groma pre osam godina dok je pecao na Moravi u okolini Doljevca.

- Bio sam u selu Rusna, nedaleko od mesta gde su u sredu poginuli Saša i Marjan Živković. Naišao je crni oblak. Počelo je da seva i grmi, ali sam ipak odlučio da još malo pecam. Imao sam utisak da grom udara sve bliže meni.

- Između svetlosnog bleska i grmljavine bio je sve kraći vremenski razmak, skoro da su se dešavali istovremeno. Onda je usledio tako jak udar da mi se zaledila krv u venama. Na trenutak sam ostao i bez svesti, ili mi se to učinilo od straha.

- Video sam munju koja je udarila blizu mene, čuo električno pražnjenje i puckanje kamenčića oko sebe. Odmah sam uzeo torbu, da bih isključio telefon i pobegao odatle. Telefon je već pregoreo, kao i svi ostali elektronski uređaji koji su bili blizu mene. Od tada, prirodu mnogo više poštujem, a sebe štitim - kaže Vlaisavljević.

Savet ribolovaca, ali i stručnjaka je, da kada počnu nevreme i grmljavina, što pre uđete u automobil. On vas, kao Faradejev kavez, štiti od udara groma.

 

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

U Ribolovačkom udruženju "Nišava" intenzivno su analizirali šta se sve dešavalo u Malošištu i kako su nastradali njihovi prijatelji. Ribolovci ističu da na svakom štapu postoji upozorenje da u slučaju grmljavine korisnik treba da udalji štap od sebe najmanje 10 metara.

Verovatnoća da neko nastrada od groma slična je onoj da pogine od ujeda ajkule. Kada je štapom zakačio dalekovod, ribolovcu iz okoline Niša život su sačuvale gumene papuče, iako je zadobio ozbiljne opekotine.

- Svako misli da se udar groma neće desiti baš u njegovoj blizini. Opasno je potceniti rizik, jer sa štapom dužine sedam ili osam metara, pogotovo ako je karbonski, odnosno grafitni, ribolovac je u velikoj opasnosti ukoliko se nalazi blizu vode tokom grmljavine - kaže Snežana Mitrović, sekretar Ribolovačkog udruženja "Nišava".

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laza

    6. maj 2017 | 16:52

    U Jagodini je isto tako poginuo mladić koji je podigao stap dok je prolazio ispod dalekovoda... Ne razmisljanje ili zanesenost

  • SrbIN

    6. maj 2017 | 21:11

    Po statistici u Srbij vise ljudi u toku godine pogine od groma nego sto ih dobije sedmicu na lotou

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA